In het Stedelijk Gebied Eindhoven werken negen gemeenten en tien woningcorporaties samen met een uniform beleid voor urgentieaanvragen voor sociale huurwoningen. Dit beleid geldt in de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.
Wanneer komt u in aanmerking voor urgentie?
Urgentie wordt alleen toegekend in uitzonderlijke situaties waarin u acuut woonruimte nodig heeft. Dit betekent dat er een directe noodsituatie moet zijn die verband houdt met uw woning of woonomgeving en waarvoor een andere woning in de regio de enige oplossing is. Daarnaast wordt van u verwacht dat u niet zelf verantwoordelijk bent voor de situatie en geen mogelijkheid heeft om een woning te kopen of particulier te huren. Ook inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en Wooniezie.nl is vereist, evenals een geldig verblijfsrecht in Nederland. Tot slot gelden er inkomensgrenzen en mag u geen eerdere woningaanbieding van een corporatie hebben geweigerd.
In welke situaties wordt urgentie toegekend?
Slechts in een beperkt aantal gevallen wordt een urgentieverklaring verleend. Zo kunnen ouders met kinderen onder de 23 jaar die door een echtscheiding of huiselijk geweld dakloos dreigen te raken, mogelijk in aanmerking komen. Ook mensen die hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen en thuiswonende kinderen hebben, kunnen urgentie aanvragen. Verder kan urgentie worden toegekend aan personen met ernstige psychosociale problemen, mensen die mantelzorg geven- of ontvangen en mensen met een plotseling medisch probleem die een aangepaste woning nodig hebben. In dat laatste geval is het raadzaam contact op te nemen met het WMO-loket van uw gemeente. Per situatie verschilt het wat de exacte voorwaarden zijn die gelden.
Wanneer krijgt u geen urgentie?
Er zijn veel situaties waarin een aanvraag vaak wordt afgewezen. Denk bijvoorbeeld aan een relatiebreuk zonder thuiswonende kinderen, een situatie waar de woningzoekende, al dan niet gedeeltelijk, zelf verantwoordelijk is voor het woonprobleem of de situatie en/of de woningzoekende onvoldoende zelf heeft gedaan om het woonprobleem op te lossen. Ook overlast van buren, en de wens om dichter bij familie te wonen, gelden in beginsel niet als geldige redenen voor urgentie. Daarnaast wordt urgentie niet toegekend als uw woning te klein of te groot is of als de huidige woning in slechte staat verkeert.
Wat als uw urgentieaanvraag wordt afgewezen?
Het komt regelmatig voor dat een urgentieaanvraag niet wordt goedgekeurd. In dat geval is het belangrijk om te weten welke stappen u nog kunt zetten. In een eerder artikel van ons kantoor kunt u lezen wat u kunt doen als uw aanvraag is afgewezen: Uw urgentieaanvraag is door de gemeente afgewezen, wat nu?.
Indien u in bezwaar wenst te gaan, kan ons kantoor u daarbij helpen.
Wat als de beslissing op uw bezwaar ook wordt afgewezen?
Mocht u de bezwaarprocedure al hebben doorlopen zonder succes, dan zijn er nog enkele mogelijkheden. Meer hierover leest u in dit artikel: U heeft de bezwaarprocedure voor urgentie bij de gemeente zonder succes doorlopen, wat nu?.
Ook in de beroepsprocedure kan ons kantoor u bijstaan.
Wij begrijpen dat er bij de verschillende procedures omtrent urgentie veel komt kijken. Graag helpen wij u hierbij. Bij urgentiezaken kan dit vaak al tegen een (lage) eigen bijdrage op basis van een toevoeging. Indien u rechtsbijstand wenst te ontvangen met betrekking tot de beroepsprocedure, bezwaarprocedure of een vrijblijvend gesprek wenst in te plannen, neem dan gerust contact ons op via het e-mailadres: info@lamerstielemans.nl of op het telefoonnummer 040-2180515. Wij helpen u graag.