Wanneer er een geschil is ontstaan tussen aandeelhouders kan dit een grote impact hebben op de bedrijfsvoering en zelfs toekomst van de onderneming. Doordat er een conflict is ontstaan tussen aandeelhouders kan het bedrijf onbestuurbaar worden en uiteindelijk op een faillissement afstevenen.
Als een aandeelhouder het oneens is met het in de onderneming gevoerde beleid, leidt dit vaak tot onenigheid in de algemene vergadering van aandeelhouders. Er kan zelfs sprake zijn van een situatie waarin een meerderheidsaandeelhouder probeert een minderheidsaandeelhouder ‘uit te roken’ en weigert rekening te houden met zijn belangen. Een geschil tussen aandeelhouders kan dus uitermate schadelijk zijn voor de onderneming. Als een aandeelhouder zijn stemrecht gebruikt om de minderheidsaandeelhouder te dwarsbomen of om zijn eigen belangen te dienen, en het belang van de onderneming of van de minderheidsaandeelhouder in het geding is, dan is vaak directe actie noodzakelijk
Omdat voorkomen beter is dan genezen adviseren de advocaten van Lamers Tielemans Advocaten cliënten afspraken tussen de aandeelhouders direct bij de oprichting van de onderneming in een aandeelhoudersovereenkomst vast te leggen. In een dergelijke overeenkomst kunnen veel zaken worden geregeld, zoals de verdeling van de winst, op welke wijze de onderneming kan worden verkocht, hoe investeringen plaatsvinden of een stemrecht wordt uitgeoefend. Een dergelijke aandeelhoudersovereenkomst kan dus veel problemen voorkomen.
Het is verstandig om bij een aandeelhouders geschil en in dergelijke situaties zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een advocaat ondernemingsrecht van Lamers Tielemans Advocaten, zodat er een op maat gesneden advies kan worden gegeven om het geschil op een voor u zo gunstig mogelijke wijze op te lossen.
Relevante publicaties Lamers Tielemans Advocaten:
06 november 2015: Tegenstrijd belang in de vennootschap