Elke onderneming wordt regelmatig geconfronteerd met het ondernemingsrecht. Of het nu gaat over het vastleggen van interne of externe afspraken, het opzetten van de meest passende ondernemingsstructuur, een herstructurering, de (ver)koop van vastgoed, of een fusie/overname. Deze uiteenlopende en belangrijke aspecten van het ondernemen, vragen veelal een juridische kijk op de zaken.
Lamers Tielemans Advocaten heeft jarenlange ervaring in het begeleiden en adviseren van ondernemingen, groot en klein. Wij bieden specialistische en op maat gemaakte ondersteuning voor uw onderneming.
Onze dienstverlening in het ondernemingsrecht ziet onder meer op het volgende.
Interne & externe overeenkomsten
In het gewone handelsverkeer worden tal van afspraken met externe partijen gemaakt. Het is van belang om deze afspraken zorgvuldig vast te leggen, zodat eventuele problemen worden voorkomen en uw rechten gewaarborgd zijn. Daarbij is bijvoorbeeld van belang dat algemene voorwaarden redelijk zijn en op een juiste manier worden gehanteerd.
Naast een goede vastlegging van externe afspraken, is het evenzeer van belang om interne afspraken deugdelijk vast te leggen. Hierbij kunt u onder meer denken aan overeenkomsten met aandeelhouders, bestuurders en/of werknemers. Lamers Tielemans Advocaten kan u adviseren, dan wel compleet ontzorgen voor wat betreft het opstellen van overeenkomsten (zoals samenwerkingsovereenkomsten, overnamecontracten, leenovereenkomsten etc.), algemene voorwaarden en verder.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Iedere bestuurder van een rechtspersoon is ingevolge de wet verplicht om zijn taak behoorlijk te vervullen. In beginsel is de rechtspersoon op grond van zijn rechtspersoonlijkheid zelf aansprakelijk en niet de bestuurders. Onder bepaalde omstandigheden is het echter mogelijk dat een bestuurder in privé aansprakelijk gesteld wordt voor zijn handelen als bestuurder. Lamers Tielemans Advocaten kan u in een dergelijk geval bij staan.
Aandeelhoudersgeschillen en -overeenkomsten
Een geschil tussen aandeelhouders kan uitermate schadelijk zijn voor de onderneming en een grote impact hebben op de bedrijfsvoering. Hierdoor kan de onderneming onbestuurbaar worden en uiteindelijk zelfs op een faillissement afstevenen. Dergelijke geschillen dienen dan ook zoveel mogelijk te worden voorkomen door een deugdelijke aandeelhoudersovereenkomst. Ontstaan toch een aandeelhoudersgeschil, dan is vaak directe actie noodzakelijk. In sommige gevallen zal zelfs een gang naar de ondernemingskamer nodig zijn om uit een geschil te komen. Ook op dit vlak beschikt Lamers Tielemans Advocaten over ruime ervaring, gekoppeld aan deskundigheid.
Ontslag bestuurder
Bij het ontslaan van een bestuurder kunnen naast de arbeidsrechtelijke regels ook regels van het ondernemingsrecht van toepassing zijn. Het is van belang om een onderscheid te maken tussen de ‘statutair’en de ‘titulair’ bestuurder. Een statutair bestuurder wordt door de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) en/of de raad van commissarissen (RvC) benoemd en ontslagen. Meestal heeft deze bestuurder ook een arbeidsovereenkomst, echter zijn de ‘gewone’ regels van het ontslagrecht niet van toepassing. Een titulair bestuurder heeft een arbeidsovereenkomst en is alleen in dienst van de vennootschap. In dat geval zijn de ‘gewone’ regels van het ontslagrecht van toepassing. Lamers Tielemans Advocaten beschikt niet alleen over ondernemingsrechtspecialisten, maar tevens arbeidsrechtsspecialisten die ervaren zijn met betrekking tot de bovenstaande gevallen.
Fusies en overnamen
Het (ver)kopen van een bedrijf kan een omvangrijk en gecompliceerd proces zijn, dat begint bij het nodige (juridische) vooronderzoek (‘due dilligence’) naar bijvoorbeeld de financiële positie van het bedrijf en de status van belangrijke contacten. Ook de overdracht op zich is geen standaard aangelegenheid, maar vergt een op maat gemaakte aanpak. Bij een B.V. zal een aandelenoverdracht plaats moeten vinden, terwijl een eenmanszaak om een activa-passiva transactie vraagt. Lamers Tielemans Advocaten beschikt over de benodigde deskundigheid en ruime ervaring als het gaat om fusies en bedrijfsovername.
Intellectueel eigendom
Als u een auto of computer bezit hebt u een eigendomsrecht. Het eigendomsrecht beschermt u tegen derden: zij mogen de auto bijvoorbeeld niet gebruiken zonder uw toestemming. Maar hoe zit het met deze bescherming indien u (de vormgeving van) een auto hebt ontworpen, een techniek hebt uitgevonden of een merk hebt bedacht? Deze – en nog vele andere soorten – ‘vindingen’ kunt u beschermen met een zogenaamd ‘intellectueel eigendomsrecht’.
Er bestaan verschillende intellectuele eigendomsrechten, zoals: het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht, octrooi (patent), naburige rechten enzovoort. Elk recht komt op haar eigen manier tot stand. Hier kan nogal wat bij komen kijken. Daarnaast is het van belang om adequaat actie te ondernemen indien iemand een inbreuk maakt of dreigt te maken op uw recht. Dit vergt vaak passende juridische ondersteuning.
Bijstand ondernemingsrecht
Naast deze onderwerpen, kan ons kantoor u op het gebied van het ondernemingsrecht ook bijstaan bij onder andere het volgende:
- Samenwerkingsovereenkomsten;
- Geldvorderingen/incasso
- (Ver)koop onroerend goed
- Reorganisaties
- Oprichten en structureren vennootschappen
- Compliance
- Corporate litigation en arbitrages
Voor meer informatie omtrent bovenstaande kunt u contact opnemen Lamers Tielemans Advocaten te Eindhoven op telefoonnummer 040-2180515 of e-mailadres info@lamerstielemans.nl.