U heeft een urgentieaanvraag bij uw gemeente ingediend en deze aanvraag is afgewezen. Vervolgens bent u in bezwaar gegaan tegen de urgentiebeschikking, maar de gemeente heeft uw bezwaar ongegrond verklaard. U wilt graag in beroep tegen deze beslissing op bezwaar gaan, maar hoe gaat dat in zijn werk?
Beroep
Om in beroep te kunnen gaan, heeft u vaak eerst een beslissing op bezwaar van de gemeente nodig. In de beslissing op het bezwaar staat vaak al aangegeven bij welke instantie u in beroep kunt gaan. De instantie waarbij u in beroep dient te gaan bij urgentiezaken, is meestal de rechtbank. De locatie van de rechtbank waarbij u in beroep dient te gaan, hangt af van de gemeente waar u de urgentie heeft aangevraagd. Het is mogelijk om zonder advocaat in beroep te gaan bij de rechtbank, echter het is desondanks verstandig om u toch te laten adviseren door een advocaat, zodat uw beroep volledig en adequaat uw standpunt weergeeft. Let op: bij sommige gemeentes wordt er geen publieksrechtelijk besluit genomen over urgentie. In dit geval kunt u soms niet naar de bestuursrechter, maar soms wel naar de civiele rechter.
Termijn
Wanneer uw bezwaarschrift ongegrond is verklaard, heeft u zes weken de tijd om in beroep te gaan bij de bestuursrechter. De termijn van zes weken begint te lopen met ingang van de dag na die waarop de beslissing op bezwaar op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt. Vaak is dit vanaf de verzenddatum van de beslissing op bezwaar. Zorg er in ieder geval voor dat het beroep tijdig wordt ingediend. Indien het beroep niet tijdig wordt ingediend, wordt het beroep mogelijk niet in behandeling genomen, het wordt dan niet-ontvankelijk verklaart.
Eisen beroepschrift
Een beroepschrift dient aan verschillende vereisten te voldoen. De belangrijkste zijn: het beroepschrift dient voorzien te zijn van de naam en het adres van de indiener. Verder dient het beroepschrift voorzien te zijn van de datum waarop het beroepschrift is verzonden. Daarnaast dienen de gronden in het beroepschrift te worden vermeld en tegen welke beslissing van de gemeente er een beroep wordt ingediend. Gronden in het beroepschrift zijn, simpel gezegd, redenen waarom u het niet eens bent met de beslissing op het bezwaar. Bij het beroepschrift is het verstandig om de beslissing op bezwaar als bijlage bij te voegen.
Wanneer uw beroepschrift niet aan de voornoemde eisen voldoet, dan kan de rechtbank beslissen het beroep niet verder in behandeling te nemen en kan uw beroep ook niet-ontvankelijk worden verklaard. Let op: voor het indienen van beroep bent u ook veelal griffierecht verschuldigd (kosten voor de behandeling van het beroep). Deze kosten dienen ook tijdig betaald worden.
Procedure
Nadat u of uw advocaat het beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank, ontvangt de gemeente uw beroepschrift en krijgen zij vaak een termijn om (eventueel) een verweerschrift in te dienen. In het verweerschrift worden de gronden uit het beroepschrift door de gemeente weerlegd. Het verweerschrift ontvangt u van de rechtbank. Naar aanleiding van het beroepschrift en het verweerschrift wordt er vaak een zitting gepland. Tijdens deze zitting worden de standpunten van beide partijen nader belicht.
Naar aanleiding van de feiten en omstandigheden die tijdens de zitting naar voren zijn gekomen, kan er een tussenuitspraak volgen. In een tussenuitspraak kan de rechtbank bepalen dat de gemeente bijvoorbeeld onzorgvuldig heeft gehandeld, wat een gebrek is. De gemeente krijgt dan de mogelijkheid om het gebrek binnen een bepaalde termijn te herstellen. Het is ook mogelijk dat de rechter gelijk einduitspraak doet.
Uitspraak
In beginsel doet de rechter binnen zes weken na de zitting uitspraak. De rechter kan deze termijn verlengen. Als de rechter een uitspraak doet, kan het beroep (o.a.) gegrond of ongegrond worden verklaard. Als het beroep gegrond wordt verklaard, bent u in uw gelijk gesteld, indien het beroep ongegrond wordt verklaard, is de rechtbank van mening dat de beslissing op bezwaar juist is genomen.
Wij helpen u graag
Wij begrijpen dat er veel bij beroepsprocedure komt kijken. Graag helpen wij u hierbij. Bij urgentiezaken kan dit vaak al tegen een (lage) eigen bijdrage op basis van een toevoeging. Indien u rechtsbijstand wenst te ontvangen met betrekking tot de beroepsprocedure of een vrijblijvend gesprek wenst in te plannen, neem dan gerust contact ons op via het e-mailadres: info@lamerstielemans.nl of op het telefoonnummer 040-2180515.