U wenst in aanmerking te komen voor urgentie en hebt daarom een urgentieaanvraag ingediend. Uw aanvraag tot het toekennen van een urgentiebeschikking is echter afgewezen. U wilt graag tegen deze afwijzing in bezwaar gaan, maar hoe gaat dat in zijn werk?
De gemeente waarin u urgentie heeft aangevraagd
Gemeentes mogen zelf hun urgentieregeling opstellen. Zo hebben de gemeentes Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre bijvoorbeeld samen regels opgesteld in hun Huisvestingsverordening voor sociale huurwoningen. Per gemeente kunnen de regels dus verschillen!
Vereisten om in aanmerking te komen voor urgentie
Ten eerste is het belangrijk om te kijken of u alsnog aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor urgentie. Over het algemeen wordt urgentie toegekend aan mensen die zich in een noodsituatie bevinden en op grond daarvan dringend huisvesting nodig hebben. De regels kunnen zoals gezegd per gemeente verschillen, maar voorbeelden van een noodsituatie kunnen zijn: u dient snel te verhuizen wegens gezondheidsproblemen die in stand blijven door de huidige woonsituatie, u wordt op straat gezet samen met uw kinderen (na het verbreken van een relatie), er is sprake van huiselijk geweld of omdat de huidige woning niet meer te betalen is door de hoge woonlasten.
Procedure
Wanneer u een afwijzing op de urgentieaanvraag van de gemeente heeft ontvangen, kunt u tegen deze beslissing in bezwaar gaan. Het is van belang dat u binnen zes weken in bezwaar gaat. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt. Vaak is dit de verzenddatum van het besluit. Laat u deze termijn verstrijken dan kan de gemeente beslissen om uw bezwaar niet meer in behandeling te nemen, hou deze datum dan ook goed in de gaten. Wanneer u een bezwaarschrift gaat opstellen dient dit aan een aantal vereisten te voldoen: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit (kenmerk gemeente), de redenen waarom er volgens u toch urgentie moet worden toegekend en tot slot moet het bezwaarschrift zijn ondertekend. Ook is het verstandig om een kopie van de afwijzing bij uw bezwaarschrift te voegen.
Indien u twijfelt met betrekking tot het opstellen van het bezwaarschrift, dan kan Lamers Tielemans Advocaten dit uiteraard voor u verzorgen.
Beslissing op bezwaar
Meestal wordt aan de hand van uw bezwaarschrift een hoorzitting ingepland waarin u de gelegenheid krijgt om uw bezwaar toe te lichten. Ook al heeft u uw bezwaarschrift zelf opgesteld, dan kan het in dit stadium toch raadzaam zijn dat een advocaat van Lamers Tielemans Advocaten uw zaak nog een keer grondig toelicht tijdens de hoorzitting. Na de hoorzitting volgt vaak de beslissing op uw bezwaar. Indien u het niet eens bent met de beslissing op bezwaar, dan kunt u naar de bestuursrechter. Let op: ook hiervoor geldt een termijn om in beroep te gaan! Ook deze procedure kan Lamers Tielemans voor u voeren.Plannen van een intake
Wij begrijpen dat er veel bij de bezwaar- of beroepsprocedure komt kijken. Graag helpen wij u hierbij. Indien u rechtsbijstand wenst te ontvangen met betrekking tot uw afwijzing van een urgentiebeschikking of een vrijblijvend gesprek wenst in te plannen, neem dan gerust contact ons op via het e-mailadres: info@lamerstielemans.nl of op het telefoonnummer 040-2180515.