Wie is er verantwoordelijk voor de re-integratie van een zieke werknemer? Zowel de werkgever als de werknemer zijn hiervoor verantwoordelijk. Al lijken we uit de uitspraak van de kantonrechter te Roermond van 27 september 2017 (ECLI:NL:RBLIM:2017:9418) te mogen afleiden dat van de werkgever toch net iets meer kan worden verwacht.
De werknemer werkte als topstylist en meldde zich ziek. De zieke werknemer heeft zich bij de arbo-arts gemeld en de arbo-arts heeft geoordeeld dat zij niet geschikt was om haar werk uit te voeren (ziek dus). Ook heeft de arbo-arts aangegeven dat de werknemer al geruime tijd bezig is met een multidisciplinaire behandeling die nog ongeveer 7 weken zal duren. Het advies van de arbo-arts was om gedurende deze behandeling de werknemer niet te belasten met werkzaamheden.
De werkgever heeft de werknemer vervolgens per e-mail uitgenodigd voor een gesprek om afspraken te maken over het re-integratietraject en stelt hiertoe een aantal data voor. Tot een afspraak kwam het echter niet en de werkgever schort de loondoorbetaling op. Daarna onderneemt de werkgever niets meer.
De kantonrechter heeft hier geoordeeld dat de werkgever te snel heeft gegrepen naar het middel van de loonopschorting. Bovendien acht de kantonrechter het feit dat de werkgever na het opschorten van het loon niets meer heeft ondernomen om de werknemer te re-integreren, in strijd met de zorgplicht die in redelijkheid van de werkgever mag worden verwacht. De werkgever wordt veroordeeld om alsnog het loon uit te betalen, vermeerderd met de wettelijke verhoging van 50% alsmede de wettelijke rente.
Wat we kunnen concluderen is dat de werkgever de verantwoordelijkheid van re-integratie niet alleen bij de werknemer kan leggen. De werkgever had bij het uitblijven van een afspraak, contact moeten blijven zoeken met de werknemer. Het initiatief van de re-integratie ligt overduidelijk bij de werkgever. De werkgever kan dus niet stil blijven zitten na het opleggen van een loonsanctie.
Let op: wat niet uit de uitspraak blijkt, maar wat wel van belang is, is het risico op een loonsanctie voor de werkgever na het tweede ziektejaar. Wanneer de werkgever niet actief genoeg is om de werknemer in het arbeidsproces te betrekken en het komt na twee jaar ziekte tot een WIA-aanvraag, zal de werkgever van het UWV een loonsanctie opgelegd krijgen. De werkgever dient dan het loon door te betalen in het derde ziektejaar van de werknemer.
Voor de werkgever geldt dan ook: blijf actief in het re-integratietraject van de werknemer!
Heeft u nog vragen of heeft u hulp nodig, neemt u dan vrijblijvend contact op met Tamara Jansen van Lamers Tielemans Advocaten. Stuur hiervoor een e-mail naar tamara@lamerstielemans.nl of bel met 040-2180515