De financiële crisis is een lakmoesproef voor de banken. Een lakmoesproef is een test die aangeeft of iets echt deugt. Ten aanzien van de banken gaat het dan om het advies met betrekking tot de door hen verkochte producten, zoals bijvoorbeeld hypothecaire financieringen, beleggingen, rentederivaten, etc. Op zich is met voormelde producten niets mis, maar het product past soms niet in de situatie van de klant.
Het is niet moeilijk om producten te adviseren zonder dat deze daadwerkelijk worden getest, denk bijvoorbeeld aan een paraplu. U kunt denken een fantastische paraplu te hebben gekocht, maar als het nooit regent weet u niet of dat het product ook daadwerkelijk deugt.
De crisis is een dergelijke test voor financiële producten. Doorstaan uw hypothecaire financiering (‘de hypotheek’), beleggingen en/of rentederivaat de crisis?
Banken hebben tussen 2000 – 2008 veel klanten een hypothecaire financiering in combinatie met beleggen geadviseerd, bijvoorbeeld de ‘Rabobank OpMaat hypotheek’. In sommige gevallen hebben de banken zelfs klanten geadviseerd meer geld te lenen dan noodzakelijk om dit vervolgens te kunnen beleggen, waarvan de mogelijke opbrengsten konden worden gebruikt om (een deel van) de financiële lasten te voldoen. Indien het gekozen beleggingsbeleid niet in overeenstemming is met het uiteindelijke doel dan kunt u voor ongewenste verrassingen komen te staan. Indien de beleggingen onvoldoende renderen, waardoor u niet aan uw maandlasten kunt voldoen, kan de bank u uiteindelijk dwingen de woning te verkopen.
Indien een financieel product de lakmoesproef niet doorstaat wat kunt u dan doen? Is het überhaupt mogelijk om in een dergelijk geval iets te doen? Ja zeker, is het mogelijk om iets te doen. De kans is namelijk groot dat indien het financiële product de lakmoesproef niet doorstaat dat de bank de (wettelijke) regels niet heeft gevolgd. De bank is namelijk gehouden aan een groot aantal (wettelijke) regels die u als klant van de bank dienen te beschermen voor ondeugdelijke advies. Indien een bank deze regels niet heeft gevolgd dan is zij (deels) aansprakelijk voor de door u geleden schade.
Mocht u behoefte hebben aan meer informatie over de zorgplicht van banken, rentederivaten of uw financiering, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met de advocaten van Lamers Tielemans Advocaten Eindhoven, die u graag in een kosteloos advies gesprek een nadere toelichting geven.