De vakantieperiode loopt ten einde en veel mensen hebben genoten van hun welverdiende vakantie. Helaas zijn er echter ook enkele ongelukkigen welke ziek waren tijdens hun vakantie. Vaak ontstaat er dan enige discussie tussen werkgever en werknemer of er al dan niet vakantiedagen mogen worden afgeboekt. Blijkens de relevante wettelijke bepalingen gaat ziekteverlof in principe voor op vakantieverlof en zodoende mag een werkgever in eerste instantie geen vakantiedagen afboeken voor de dagen waarop de werknemer ziek was. Wanneer een werknemer tijdens diens vakantie ziek wordt, is er dus niet langer sprake van vakantieverlof, maar van ziekteverlof.
In de situatie waarin een werknemer ziek wordt nadat zijn vakantie is vastgesteld, maar voordat hij op vakantie gaat, behoudt de werknemer zijn ziekteverlof en mag de werkgever dus ook geen vakantiedagen afboeken. Wanneer de werknemer naar het buitenland wil voor vakantie-doeleinden, moet de bedrijfsarts daar wel vooraf toestemming voor geven. Indien iemand langdurig ziek is en gedurende diens vakantie wil worden vrijgesteld van re-integratieverplichtingen, dan is de werkgever wel gerechtigd om vakantiedagen af te boeken.
Gaat een werknemer zonder toestemming van diens werkgever of bedrijfsarts toch op vakantie, dan kunnen hier consequenties aan verbonden zijn. Blijkens eerdere rechterlijke uitspraken is ontslag niet in alle gevallen een passende remedie. Stopzetting van de loondoorbetaling gedurende de vakantie is echter wel een gerechtigde sanctie. Zodoende is het dus voor zowel werkgevers als werknemers van belang om duidelijke afspraken te maken over het beleid hieromtrent.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag bij al uw arbeidsrechtelijke kwesties. Stuur hiervoor een e-mail naar max@lamerstielemans.nl of bel 0499-748 000.