Arbeidsrecht: de wijzigingen door de wet Werk & Zekerheid
De wet Werk en Zekerheid zorgt voor vele wijzigingen in het arbeidsrecht en wordt gefaseerd ingevoerd in 2015 en 2016. Een gedeelte is per 1 januari 2015 in werking getreden en in juli 2015 zal het tweede deel in werking treden. Hierna de belangrijkste wijzigingen tot en met juli 2015.
Wijzigingen per 1 januari 2015
- Aanzegtermijn: indien een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is overeengekomen voor zes maanden of langer, is de werkgever verplicht één maand voordat de arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt, de werknemer te informeren over of de overeenkomst wordt verlengd en onder welke voorwaarden. Doet de werkgever dit niet is hij een vergoeding verschuldigd.
- Proeftijd: er kan géén proeftijd worden overeengekomen bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van zes maanden of korter.
- Concurrentiebeding: een concurrentiebeding kan in beginsel niet worden overeengekomen bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Dit kan enkel indien de werkgever schriftelijk motiveert dat een concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen.
Wijzigingen per 1 juli 2015
- Ketenregeling: in de huidige wetgeving kan de werkgever een arbeidsovereenkomst drie keer verlengen met een maximum duur van 3 jaar, waarnaar van rechtswege een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. Per 1 juli 2015 kan een werkgever een contract drie maal verlengen met een maximum duur van 2 jaar, waarnaar van rechtswege een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.
- Ontslagprocedure: in de huidige wetgeving kan een werkgever kiezen welke ontslagroute hij zal volgen. Per 1 juli 2015 moet de werkgever bij bedrijfseconomische omstandigheden en langdurig ziekteverzuim de opzeggingsprocedure bij het UWV volgen. Bij onder meer verwijtbaar handelen van de werknemer en een verstoorde arbeidsrelatie dient de werkgever een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter te starten.
- Transitievergoeding: de werknemer heeft in beginsel recht op een transitievergoeding indien de arbeidsovereenkomst tenminste 24 maanden heeft geduurd en wordt beëindigd door de werkgever of van rechtswege eindigt.
Heeft u vragen over arbeidsrecht of de wet Werk & Zekerheid? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een advocaat van Lamers Tielemans Advocaten Eindhoven voor meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent. Email naar info@lamerstielemans.nl of bel 040-2180515