Op 12 december 2016 is het wetsvoorstel ‘Wet vereenvoudiging beslagvrije voet’ ingediend. Uit een onderzoek van de LOSR/MO-groep in de gemeente Arnhem blijkt dat in 75% van de gevallen de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld. Een onwenselijke situatie vindt het kabinet.
De beslagvrije voet heeft tot doel ervoor te zorgen dan mensen voldoende middelen overhouden om in de (basale) kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. De beslaglegger dient rekening te houden met de beslagvrije voet indien hij beslag laat leggen op bepaalde aan de schuldenaar toekomende vorderingen tot periodieke betalingen. In de meeste gevallen betreft het beslag op loon of uitkering. De afgelopen jaren is de bescherming die de beslagvrije voet mensen moet bieden onder druk komen te staan. Het kabinet heeft dan ook besloten de regels omtrent de beslagvrije voet te vereenvoudigen.
In het wetsvoorstel wordt niet alleen vereenvoudiging van het rekenmodel, maar ook wijzigingen in het proces van beslaglegging voorgesteld. Wijzigingen in het proces van beslaglegging hebben tot gevolg dat beslagleggende partijen beter van elkaars incassoactiviteiten op de hoogte zijn. Tevens zal worden onderzocht hoe met name bijzondere incasso-instrumenten gerichter kunnen worden ingezet in de praktijk. Wijziging van regelgeving op dat vlak lijkt voorlopig niet nodig. Mocht uit het onderzoek blijken dat dit wel noodzakelijk is, dan zal het kabinet daaraan invulling geven. Opmerking verdient dat de voorgestelde wijzigingen ook doorwerken op andere vormen van incasso. Hierbij valt te denken aan de tenuitvoerlegging van een dwangbevel (artikel 4:116 Awb), indien verhaal wordt gezocht op een vordering tot periodieke betaling (artikel 475c Rv), maar bijvoorbeeld ook aan een bestuursorgaan dat besluit tot verrekening.
Het kabinet beoogt met dit wetsvoorstel dat de beslagvrije voet een transparante en eenvoudig te controleren norm wordt voor zowel schuldenaren als schuldeisers.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag. Stuur hiervoor een e-mail naar rob@lamerstielemans.nl of bel met 0499-748 000