Hebt u recht op een prestatie van een schuldenaar? Voorkom dan dat deze prestatie (vordering) door het verloop van tijd niet meer te innen is. Hoe u dit kunt doen leest u in dit artikel.
Verjaring
Door het verloop van tijd kan een vordering verjaren, waardoor de schuldeiser niet zonder meer aanspraak kan maken op nakoming daarvan. De verjaringstermijn is afhankelijk van het soort vordering. Zo verjaart een vordering tot nakoming van een verbintenis uit overeenkomst (bijv. betaling van een factuur) doorgaans na vijf jaar, terwijl een vordering tot beëindiging van bezit verjaart na 20 jaar (bevrijdende verjaring). Zodra een vordering is verjaard, kunt u nakoming daarvan niet meer afdwingen.
Stuiting
Het is mogelijk om de verjaring van een vordering te voorkomen. Dit heet de verjaring “stuiten”. Stuiting vindt plaats door (1) een daad van vervolging, (2) een schriftelijke mededeling of aanmaning, of (3) erkenning door de schuldenaar. De nieuwe verjaringstermijn is gelijk aan de oorspronkelijke, maar niet langer dan vijf jaar. Deze treedt in op de dag volgende op die van de stuiting. Houd er rekening mee dat een vordering die niet de nakoming van een overeenkomst of schadevergoeding binnen zes maanden gevolgd moet worden door het instellen van een gerechtelijke procedure.
Aanmaning of mededeling
Een vordering tot nakoming van een overeenkomst of schadevergoeding kan worden gestuit door een schriftelijke mededeling of aanmaning (art. 3:317 lid 1 BW). Hierna zal deze vorm van stuiting wordt toegelicht.
Aanmaning
Een aanmaning is een kennisgeving van een schuldeiser aan een schuldenaar, waarin de schuldenaar wordt verzocht om zijn verplichting na te komen (veelal betaling van een factuur). Het is daarbij niet relevant welk werkwoord (sommeren, verzoeken, manen etc.) de schuldeiser gebruik om duidelijk te maken dat hij nakoming vordert, zolang het voor de schuldenaar duidelijk zou moeten zijn dat dit laatste het geval is. Wel is van belang dat de schuldeiser kan aantonen, dat de aanmaning de schuldenaar heeft bereikt én dat de aanmaning schriftelijk is.
Mededeling
In sommige gevallen is een aanmaning minder geschikt om de verjaringstermijn te stuiten (denk aan lopende onderhandelingen). Daarom is het ook mogelijk om een vordering tot nakoming van een overeenkomst of schadevergoeding te stuiten door een schriftelijke mededeling. Deze mededeling moet een voldoende duidelijke waarschuwing inhouden, dat de schuldenaar, ook na het verstrijken van de lopende verjaringstermijn, er rekening mee moet houden, dat hij gegevens en bewijsmateriaal bewaart zodat hij zich tegen een alsnog ingestelde vordering kan verweren (HR 18 september 2015, ECLI:NL:HR:2015:2741). Daarbij is niet alleen de formulering van de mededeling van belang, maar ook omstandigheden die zich na de mededeling hebben voorgedaan (zoals een reactie van de schuldenaar). Uit de formulering moet wel duidelijk worden welk recht op nakoming wordt voorbehouden.
Schriftelijkheid
In de rechtspraak wordt wisselend geoordeeld over de stuiting door een elektronische aanmaning of mededeling. De rechtmatigheid daarvan hangt mede af van de gebruikelijke vorm van communicatie tussen partijen en de gekozen vorm van elektronische overbrenging (mail, WhatsApp, sms etc.). Het versturen van een brief per fax wordt wel zonder meer als schriftelijk aanvaard.
Conclusie
Om de verjaring van een vordering tot nakoming van een overeenkomst of schadevergoeding te stuiten, is dus niet vereist om letterlijk op te nemen dat de verjaring wordt gestuit. Om onnodige discussies te vermijden, is het wel aan te bevelen om uitdrukkelijk te vermelden dat de lopende verjaringstermijn wordt gestuit. Daarbij moet redelijkerwijs duidelijk zijn van welke vordering(en) de verjaringstermijn wordt gestuit. Bovendien is het raadzaam de stuiting schriftelijk uit te brengen en te zorgen voor bewijs van ontvangst door de schuldenaar.
Als u hulp nodig hebt bij het incasseren van een vordering of het stuiten van de verjaringstermijn, neem dan contact op met ons kantoor. Voor adviezen over verjaring en het incasseren van vorderingen kunt u ons natuurlijk ook bereiken.