Voeging
Artikel 217 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) regelt dat iemand (hierna: ‘een derde’) zich kan voegen in een lopende civiele procedure om de belangen van een van de bestaande procespartijen te ondersteunen. Voeging is bedoeld om nadelige juridische of feitelijke gevolgen voor de partij die in de procedure wil voegen te voorkomen, bijvoorbeeld als de uitspraak vast komt te staan en indirect gevolgen heeft voor hem of haar.
Om succesvol te voegen, moet de derde een voldoende belang aantonen. Dit belang bestaat als de derde partij nadelige gevolgen kan ondervinden van de uitkomst van de zaak, zoals schade of beperking van zijn of haar rechten. De enkele mogelijkheid van precedentwerking – dat de uitspraak invloed heeft op toekomstige zaken – is echter niet voldoende, ook niet bij vergelijkbare feiten of partijen.
Ook al wordt voldoende belang aangenomen, dan kan voeging alsnog worden afgewezen als dit in strijd is met de goede procesorde. Denk bijvoorbeeld aan onredelijke vertraging van de procedure of complicaties die het verloop van de zaak bemoeilijken. De rechter beoordeelt deze belangenafweging per geval.
De vordering tot voeging wordt ingesteld als een incidentele vordering binnen de lopende procedure. Bij toewijzing mag de derde stukken indienen en deelnemen aan de zitting, maar altijd in het kader van ondersteuning van de partij aan wier zijde hij zich voegt.
Voeging is dus een krachtig instrument voor derden om hun belangen te beschermen in een lopende zaak.
Een voorbeeld van hoe de rechter deze belangenafweging maakt, is te vinden in de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 28 februari 2024.
Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant: Voegingsincident afgewezen
In deze zaak heeft een man (eiser) diverse vorderingen ingesteld tegen NTT Data, waarop NTT Data verweer heeft gevoerd. Een vrouw (eiseres) wilde zich voegen aan de zijde van eiser in de hoofdzaak en stelde daarbij verschillende vorderingen in, waaronder verzoeken om NTT Data bij verstek te veroordelen en de omkering van de bewijslast van vervalste stukken. Eiseres stelde dat zij een testamentair of familiair belang had en dat een ongunstige uitspraak voor eiser haar belangen nadelig zou raken. NTT Data betwist echter het verzoek van eiseres, omdat zij haar belang niet voldoende onderbouwd acht. Ook stellen zij dat de voeging de procedure onnodig zou vertragen.
Overwegingen van de rechtbank
De rechtbank beoordeelde de vordering tot voeging op basis van de vereisten van artikel 217 Rv. De rechtbank oordeelde dat eiseres onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat zij een zelfstandig belang had bij de uitkomst van de zaak.
- Afwezigheid van een zelfstandig belang
De rechtbank oordeelde dat eiseres al als gemachtigde van eiser optrad en daardoor haar standpunten kon inbrengen zonder zich te voegen. Haar vermeende testamentaire of familiale belang werd niet concreet onderbouwd. - Verstoring van de procesorde
De rechtbank wees erop dat toelating van eiseres tot de procedure zou leiden tot complicaties en onredelijke vertraging, gezien de omvang en aard van haar stellingen.
Uitspraak
De rechtbank wees de incidentele vordering van eiseres tot voeging af. Zij concludeerde dat eiseres geen zelfstandig belang had dat voeging rechtvaardigde. De proceskostenveroordeling met betrekking tot dit incident werd aangehouden tot de beslissing in de hoofdzaak.
Conclusie
Deze zaak benadrukt dat voeging een krachtig instrument is voor derden om hun belangen te beschermen in een lopende civiele procedure. Tegelijk laat de uitspraak zien dat de rechter streng toetst op het vereiste belang en de goede procesorde. Het enkele feit dat een derde partij indirect geraakt wordt door de uitkomst van een zaak is niet voldoende; een concreet en zelfstandig belang moet worden aangetoond. De goede procesorde en het gestelde belang blijft daarbij leidend, wat kan betekenen dat een verzoek tot voeging wordt afgewezen om onnodige complicaties in de procedure te voorkomen.
Heeft u vragen over dit artikel, of wenst u zich bijvoorbeeld te voegen in een civiele procedure? Neem dan contact op met Lamers Tielemans Advocaten. Dit kan per e-mail: info@lamerstielemans.nl of telefonisch: 040-2180515. Wij helpen u graag.