Inleiding
Waar moet u precies op letten op het moment dat een contractpartij zijn afspraken niet nakomt? Er kan worden gesproken van een tekortkoming in de nakoming, waarbij de tekortgeschoten partij de schade moet vergoeden. Voordat kan worden gesproken van een schadevergoedingsplicht, is verzuim in de meeste gevallen noodzakelijk. In het navolgende zal duidelijk worden in welke gevallen wel of geen ingebrekestelling vereist is en worden de vereisten van de ingebrekestelling besproken.
Blijvend onmogelijk
Om te beginnen is verzuim niet noodzakelijk indien nakoming blijvend onmogelijk is. De vordering is dan direct opeisbaar. Een voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt is een exclusief kunstwerk dat voor de levering aan de koper stukvalt of in vlammen opgaat. Het is dan niet meer mogelijk om het exclusieve kunstwerk te leveren, waardoor de verkoper niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.
Verzuim
Verzuim is dus vereist indien nakoming nog wel mogelijk is. Verzuim treedt in op het moment dat de schuldenaar schriftelijk in gebreke is gesteld. Een ingebrekestelling is dus een brief waarin u de tekortgeschoten partij nog een kans geeft om binnen een bepaalde termijn alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen.
Ingebrekestelling
De ingebrekestelling moet aan aan aantal voorwaarden voldoen.
Allereerst is het van groot belang dat u nakoming vordert en duidelijk omschrijft om welke vordering het gaat en waarom de schuldenaar niet aan zijn verplichting heeft voldaan. Vermeldt daarnaast ook duidelijk wat de consequenties zijn als de schuldenaar zijn verplichtingen niet alsnog binnen de gestelde termijn nakomt.
Ten tweede moet de ingebrekestelling een redelijke termijn bevatten waarbinnen de schuldenaar alsnog aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
De termijn die in de ingebrekestelling wordt verleend is eveneens van belang voor de aanzegging van de buitengerechtelijke incassokosten (BIK) en wettelijke rente. Om deze kosten in rekening te kunnen brengen bij een particuliere debiteur dient u een termijn van minimaal 14 dagen aan te houden. In de rechtspraak zijn hieraan strenge vereisten verbonden. De 14-dagen termijn vangt pas aan op het moment dat de ingebrekestelling wordt ontvangen. Daarnaast bent u verplicht om de volledige 14 dagen de gelegenheid te geven om alsnog te kunnen voldoen, voordat u de aanvullende kosten in rekening mag brengen. Dat betekent dat “binnen 14 dagen betalen” niet voldoet.
Tot slot doet u er verstandig aan om de ingebrekestelling per aangetekende post te versturen. Het is van belang dat de verzending van de brief aantoonbaar is.
Verzuim zonder ingebrekestelling
In een aantal gevallen treedt verzuim in zonder dat een ingebrekestelling is verzonden. In het eerste geval is er reeds een fatale termijn gesteld en is deze overschreden. Denk daarbij aan een trouwjurk die pas na de trouwdatum geleverd kan worden. Het tweede geval betreft schade naar aanleiding van een onrechtmatige daad of wanprestatie. Indien er iemand met zijn auto tegen een andere stilstaande auto botst, is de veroorzaker ten aanzien van de schadevergoeding direct in verzuim. Tot slot is een ingebrekestelling niet nodig indien de schuldenaar zelf te kennen geeft dat hij niet (tijdig) zal nakomen. Bijvoorbeeld, een leverancier geeft aan dat hij de goederen niet zal gaan leveren. Let daarbij op dat een mondelinge mededeling later wellicht niet kan worden bewezen.
Conclusie
Een ingebrekestelling kan cruciaal zijn voor de kans van slagen van een incassoprocedure. Heeft u vragen over het opstellen van uw ingebrekestelling? Wilt u een incassoprocedure starten? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Stuur hiervoor een e-mail of bel met 040 – 21 80 515.