Als u het ouderlijk gezag over een kind jonger dan 18 jaar heeft, betekent dit dat u het kind moet opvoeden en verzorgen. Ouders krijgen vaak automatisch het ouderlijk gezag, maar soms is het nodig om ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechter met behulp van een advocaat.
Het ouderlijk gezag is geregeld in afdeling twee van Burgerlijk wetboek één. De moeder heeft automatisch ouderlijk gezag. Indien er sprake is van een huwelijk heeft de vader van rechtswege eveneens automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Indien er geen huwelijk heeft plaats gevonden dient de vader eerst het kind te erkennen. Dan is er immers sprake van een juridisch ouder, waarna er door middel van een advocaat een verzoek bij de rechtbank ingediend kan worden tot het verkrijgen van ouderlijk gezag. In de onderhavige zaak, uitgesproken door Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 8 oktober 2020 beschikte de vader van het kind echter niet over het gezag. De vader had het kind wel erkend. Toen het kind voorlopig onder toezicht werd gesteld en er een spoedmachtiging werd verleend tot uithuisplaatsing had de vader van het kind geen recht om verweer te voeren .
De vader van het kind heeft immers geen ouderlijk gezag over het kind. Hij had echter van de griffie van het Gerechtshof een brief ontvangen waarbij hij als belanghebbende is aangemerkt. Hij is immers wel de vader van het kind ondanks dat hij geen gezag uitoefent. Het Gerechtshof heeft de oproep van vader later ingetrokken, omdat de vader geen gezag heeft en daardoor de machtiging tot uithuisplaatsing op dit moment de vader niet rechtstreeks treft in zijn juridische positie..
In deze zaak is het kind uit huis geplaatst omdat bij de moeder al geruime tijd sprake was van een verwaarlozende opvoedsituatie. Er waren zorgen op diverse leefgebieden, waaronder de persoonlijke verzorging van de kinderen alsmede kregen de kinderen geen regels en structuur geboden. Er speelde bij moeder eveneens financiële problemen, dreigde een ontruiming vanwege huurachterstand en weigerde de moeder om hulp te accepteren. Hulp in een vrijwillig kader is nooit goed van de grond gekomen doordat de moeder haar persoonlijke problematiek ontkent en geen inzicht toont in de gevolgen daarvan voor de kinderen. De kinderen vragen vanwege hun eigen problematiek en gedrag om een duidelijke, voorspelbare en consequente opvoedingsomgeving. Dit werd door de moeder onvoldoende geboden.
Heeft u vragen over een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing of heeft u dringend hulp nodig? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten in Eindhoven voor meer informatie. Wij helpen u graag. U kunt dit doen door een mail te sturen naar rob@lamerstielemans.nl of te bellen naar 040 21 80 515.