In het reeds op 21 april 2016 gepubliceerde nieuwsbericht heeft u kunnen lezen over de geldzorgen bij jeugdzorginstellingen. De financiële zorgen hebben niet alleen tot gevolg dat 40% van de aanbieders van jeugdzorg in de problemen komt, maar leiden ook tot baanverlies. Dit valt te lezen in een artikel uit het Eindhovens Dagblad van 8 december 2016.
In voormeld artikel staat opgenomen dat in de loop van volgend jaar naar schatting tientallen banen worden geschrapt. Reden voor de reorganisatie is de zogenoemde omslag in de zorg. De financiering voor onder meer de jeugdzorg is vorig jaar door het rijk overgeheveld naar de gemeenten, terwijl het budget door de regering werd verlaagd.
Naar aanleiding van een rondgang van het Eindhovens Dagblad blijkt dat een groot aantal gemeenten in Zuid-Oost-Brabant niet uitkomt met het budget. Zo heeft ook de gemeente Eindhoven aangegeven voor het tweede jaar op een rij op de jeugdhulp te moeten bijleggen. Zij verwacht dat het tekort van vorig jaar (een half miljoen euro) dit jaar alleen maar zal oplopen. Gemeenten proberen de oplopende kosten voor jeugdzorg op te vangen uit een potje voor het sociaal domein. Dit potje wordt gevuld door het geld dat wordt overgehouden op bijvoorbeeld de Wmo en de Participatiewet.
Volgens Bureau Jeugdzorg wordt volgend jaar drie miljoen euro bezuinigd op een totale begroting van 42 miljoen euro. Door de veranderingen in de financiering van de jeugdzorg zal Bureau Jeugdzorg aanzienlijk moeten snijden in het personeelsbestand.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag. Stuur hiervoor een e-mail naar rob@lamerstielemans.nl of bel met 0499-748 000