Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad antwoord gegeven op een vraag die vele werkgevers en werknemers al gedurende lange tijd bezig houdt; namelijk of een ‘slapend dienstverband’ in stand houden wel of niet toelaatbaar is.
Wat is een slapend dienstverband?
Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt raakt, is werkgever verplicht het loon gedurende twee jaar door te betalen. Na deze twee jaar eindigt de loondoorbetalingsverplichting voor werkgever maar wordt het dienstverband niet automatisch beëindigd. De werknemer zit arbeidsongeschikt thuis en ontvangt geen loon (veelal wel een WIA-uitkering) maar het dienstverband tussen werkgever en werknemer blijft in stand.
De reden voor een werkgever om een dergelijk dienstverband niet te beëindigen maar ‘slapend’ te houden, is onder meer om te voorkomen dat werkgever een transitievergoeding moet voldoen. Een transitievergoeding is een soort ontslagvergoeding. Werkgevers zijn deze transitievergoeding verschuldigd wanneer zij het dienstverband van werknemer beëindigen. Wanneer het dienstverband in stand blijft, is werkgever deze transitievergoeding niet verschuldigd.
De vragen aan de Hoge Raad
In deze zaak wilde een werknemer met een ‘slapend dienstverband’ dat de werkgever deze zou beëindigen onder betaling van een transitievergoeding. De vraag die aldus voor lag, was of een werkgever, als ‘goed werkgever’, akkoord moet gaan met het voorstel van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer tot beëindiging van het ‘slapende dienstverband’, onder betaling van een transitievergoeding
Advies Advocaat-Generaal
Op 18 september 2019 oordeelde de Advocaat-Generaal dat een werkgever in beginsel verplicht is om, op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van de wettelijke transitievergoeding.
Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad volgt het advies van de Advocaat-Generaal op en oordeelt als volgt:
- Het is duidelijk dat de wetgever af wil van ‘slapende dienstverbanden’;
- Het ‘goed werkgeverschap’ brengt met zich mee dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden, enkel om betaling van de transitievergoeding te ontlopen;
- Daarbij wordt de werkgever hiermede niet persé op hoge kosten gejaagd, er is immers een compensatieregeling voor werkgevers die een transitievergoeding betalen aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer.
Gezien het voorgaande is de werkgever aldus verplicht om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigden met betaling van de wettelijke transitievergoeding. Dit kan echter anders zijn als er bijvoorbeeld een reële kans is op re-integratie van werknemer of de werkgever andere gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer in dienst te houden.
Heeft u langdurig arbeidsongeschikte werknemer in dienst of bent u een werknemer met een ‘slapend dienstverband’, en heeft u hierover nog vragen, neemt u dan vrijblijvend contact op met Tamara Jansen van Lamers Tielemans Advocaten. Stuur hiervoor een e-mail naar tamara@lamerstielemans.nl of bel met 040-2180515