In Nederland komen verschillende schadeposten in aanmerking voor vergoeding. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verkeersongeval kan daarbij worden gedacht aan het vergoeden van een kapotte jas, de kosten van het ziekenhuis en vergoeding voor immateriële schade (smartengeld). Laatstgenoemde is een vergoeding voor het leed dat het slachtoffer is aangedaan. Maar kent het Nederlandse recht ook een immateriële schadevergoeding voor de familie van het slachtoffer?
Affectieschade versus Shockschade
Affectieschade is immateriële schade geleden enkel als gevolg van het verdriet van het gewond raken of overlijden van een persoon, bijvoorbeeld door een ouder of partner van het slachtoffer. Affectieschade komt in Nederland niet voor vergoeding in aanmerking. Shockschade is immateriële schade geleden door de confrontatie met een traumatische gebeurtenis (bijvoorbeeld een ongeval) of de directe gevolgen daarvan, dit komt onder voorwaarden wel in aanmerking voor vergoeding.
Taxibus-arrest
Op 22 februari 2002 heeft de Hoge Raad in het ‘taxibus-arrest’ de maatstaven gegeven voor het toekennen van een vergoeding van shockschade. De feiten van deze zaak waren als volgt. Een vijfjarig meisje wordt op een woonerf aangereden door een taxibusje. Het taxibusje rijdt hierbij over het hoofd van het meisje. De moeder van het meisje ziet het ongeval niet gebeuren maar komt enkele seconden later naar buiten en treft haar dochter bewegingsloos aan met een opengespleten schedel. De moeder raakt in shock, loopt geestelijk letsel op en stelt de verzekeraar van het taxibusje aansprakelijk. Deze vordering wordt toegewezen omdat de moeder aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Er is sprake van waarneming van het ongeval of een directe confrontatie met de ernstige gevolgen hiervan;
- Deze waarneming of confrontatie heeft een heftige emotionele shock tot gevolg;
- Deze heftige shock heeft een psychiatrisch erkend ziektebeeld tot gevolg.
Conclusie
Affectieschade komt nooit voor vergoeding in aanmerking. Voor vergoeding van shockschade kan een persoon in aanmerking komen, mits er aan bovengenoemde voorwaarden is voldaan. Aanvulling daarbij is dat een nauwe affectieve relatie tussen het slachtoffer van het ongeval en degene die ermee geconfronteerd wordt niet is vereist, maar letsel dan wel eerder wordt aangenomen.
Heeft u vragen over shockschade of letselschade in het algemeen, neemt u dan vrijblijvend contact op met Tamara Jansen van Lamers Tielemans Advocaten. Stuur hiervoor een e-mail naar tamara@lamerstielemans.nl of bel met 040-2180515