Ziek zijn is op zichzelf al vervelend genoeg, maar het brengt ook veel vragen met zich mee met betrekking tot de rechten en plichten, voor zowel werknemers als werkgevers. Wat gebeurt er als u ziek wordt? Heeft u recht op loon of een uitkering? Hoe verloopt de re-integratie? In dit artikel geven we een helder overzicht van de belangrijkste zaken rondom ziekte en re-integratie, met verwijzingen naar relevante wetgeving.
Loondoorbetaling of Ziektewet?
Als u een vast contract heeft, moet uw werkgever in principe gedurende twee jaar minimaal 70% van uw loon doorbetalen ex artikel 7:629 BW. In de individuele arbeidsovereenkomst dan wel op basis van de CAO kan dit verder worden aangevuld. Heeft u echter een tijdelijk contract dat afloopt tijdens uw ziekte, bent u uitzendkracht of heeft u een oproepcontract zonder loondoorbetalingsverplichting? Dan kunt u mogelijk een Ziektewetuitkering via het UWV aanvragen. Dit is geregeld in artikel 19 e.v. van de Ziektewet.
De hoogte van de Ziektewetuitkering bedraagt meestal 70% van het dagloon, enkele uitzonderingen daargelaten, zoals bij zwangerschap of orgaandonatie, waarbij de uitkering 100% kan zijn ex artikel 29a Ziektewet.
Duur van de Ziektewetuitkering
De maximale duur van een Ziektewetuitkering is 104 weken ofwel twee jaar . Dit is vastgesteld in artikel 29 lid 5 Ziektewet. Tijdens deze periode wordt gekeken of u kunt re-integreren, al dan niet middels aangepast werk. Het UWV voert een eerstejaars Ziektewet-beoordeling uit om te bepalen of u mogelijkheden heeft om weer (gedeeltelijk) te gaan werken ex artikel 32 Ziektewet. Na twee jaar volgt een WIA-beoordeling, die bepaalt of u recht heeft op een WIA-uitkering, ex artikel 47 WIA.
Re-integratie: wie doet wat?
Zowel werkgever alsook werknemer hebben een inspanningsverplichting om terugkeer naar werk mogelijk te maken ingevolge de Wet verbetering poortwachter, artikel 25 WIA. Dit kan betekenen dat er gezocht wordt naar aangepast werk binnen of buiten het bedrijf.
Als u geen werkgever meer heeft en u een Ziektewetuitkering ontvangt, neemt het UWV deze taak op zich. Bent u in dienst bij een werkgever die eigenrisicodrager is voor de Ziektewet? Dan regelt uw (ex-)werkgever de begeleiding en uitkering in plaats van het UWV ex artikel 63 Ziektewet.
Mag u op vakantie tijdens de Ziektewet?
Dit mag, maar u moet dit wel vooraf melden bij het UWV of uw werkgever als deze eigenrisicodrager is (artikel 45a Ziektewet). Zij beoordelen vervolgens of de vakantie uw herstel of re-integratie al dan niet in de weg staat.
Bezwaar tegen beslissingen van het UWV
Het UWV beoordeelt uw recht op een uitkering en kan diverse besluiten nemen die uw ziektewetuitkering beïnvloeden, zoals dat:
- u geen recht heeft op een Ziektewetuitkering;
- u volgens de verzekeringsarts niet arbeidsongeschikt bent;
- u niet voldoende heeft meegewerkt aan uw herstel.
Als u het niet eens bent met een beslissing, kunt u daartegen binnen zes weken bezwaar maken.
Conclusie
Ziek zijn heeft niet alleen gevolgen voor uw gezondheid, maar ook voor uw inkomen en potentieel werk. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten. Ter voorkoming of beëindiging van conflicten met uw werkgever kan juridisch advies van een gespecialiseerde advocaat het verschil maken.
Heeft u vragen of heeft u advies nodig? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor. Stuur hiervoor een e-mail naar info@lamerstielemans.nl of bel met 040 – 21 80 515.
Wij helpen u graag.