Uit angst voor schadeclaims op grond van schending van de bancaire zorgplicht bij renteswaps, probeert de Rabobank ondernemers een verklaring te laten ondertekenen dat zij goed zijn ingelicht over de risico’s van de complexe beleggingsproducten. Volgens Stichting Renteswapschadeclaim pleegt de bank hier valsheid in geschriften, omdat de verklaringen die moeten worden ondertekend vaak onderdeel zijn van overeenkomsten van jaren terug. Echter, volgens de Rabobank is dit niet het geval en wordt altijd de actuele datum vermeld. [1]
Let wel, de datum op het document is niet van wezenlijk belang. Door het ondertekenen van een dergelijke verklaring doet de ondernemer namelijk ook afstand van zijn recht om eventuele schade te claimen bij negatieve resultaten van de renteswap. Dit, terwijl ondernemers in feite vaak niet op de hoogte werden gebracht dat de renteswaps ook negatief konden uitpakken.
Duidelijk is dus dat de Rabobank is geschrokken van de recente jurisprudentie[2] waarin de banken op hun vingers worden getikt voor schendingen van de zorgplicht. Bent u ondernemer en wordt u door uw bank onder druk gezet om een bovengenoemde verklaring te ondertekenen? Laat u dan eerst informeren over de gevolgen van ondertekening door een advocaat. De advocaten van Lamers Tielemans zijn gespecialiseerd in financieel recht en staan u graag terzijde met persoonlijk advies en in procedures tegen uw financiële dienstverlener om uw schade te verhalen.
Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp of andere aspecten van financieel recht kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een advocaat van Lamers Tielemans Advocaten, zodat uw weet waar u aan toe bent. E-mail naar info@lamerstielemans.nl of bel 040-2180515.
[1] Het Algemeen Dagblad, ‘MKB’ers: Rabobank zet ons onder druk’, 7 januari 2016.
[2] Zie bijvoorbeeld: Rb. Oost-Brabant 3 april 2015, ECLI:NL:RBOBR:2015:1320, hierin bepaalde de rechter dat de Rabobank zijn cliënten onvoldoende had ingelicht over de risico’s van de renteswaps. Maar ook: Rb. Den Haag 14 januari 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:272, waarin de rechter oordeelde dat de Rabobank haar zorgplicht richting een bestuurder in privé had geschonden door niet na te gaan of hij op de hoogte was van de risico’s.