Borgtocht is de overeenkomst waarbij de ene partij, de borg, zich tegenover een andere partij, de schuldeiser, verbindt tot nakoming van een verbintenis die een derde, de hoofdschuldenaar, tegenover een schuldeiser heeft of zal krijgen (art. 7:850 BW).
In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen een zakelijke en een particuliere borgtocht.
Indien de borgstelling is aangegaan door een natuurlijk persoon die, noch handelde in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, noch ten behoeve van de normale bedrijfsuitoefening van een naamloze vennootschap- of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid waarvan hij bestuurder is en alleen of met zijn medebestuurders meerdere aandelen heeft, dan is er ingevolge artikel 7:875 BW sprake van een particuliere borgtocht.
Het verschil wordt met name interessant wanneer een natuurlijk persoon garant staat voor schulden van een onderneming.
Anders dan veel mensen denken is er in dit geval niet per definitie sprake van een zakelijke borgtocht. Bepalend is, of het aangaan van de borgtocht kan gelden als een rechtshandeling welke ten behoeve van de normale bedrijfsuitoefening van de vennootschap is geschied.
Alle omstandigheden van het geval worden door de rechter in acht genomen om te toetsen of de borgtocht valt binnen de normale bedrijfsuitoefening.
Het is belangrijk om te weten of er sprake is van een particuliere of een zakelijke borgtocht vanwege de verschillen tussen deze twee.
Ten eerste geniet de particuliere borg extra bescherming in de wet. Indien het bedrag van de verbintenis van de hoofdschuldenaar op het tijdstip van het aangaan van de borgtocht niet vaststaat, bepaald artikel 7:858 lid 1 BW dat de borgtocht slechts geldig is, voor zover een in geld uitgedrukt maximumbedrag is overeengekomen. Tevens dient de particuliere borgtocht op schrift te staan ingevolge artikel 7:859 BW.
In het geval van een particuliere borg is het, voornamelijk voor de schuldeiser, van belang om rekening te houden met een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap van de borg. De echtgenoot of geregistreerd partner van de borg dient dan namelijk toestemming te geven voor de borg zoals bedoeld in artikel 1:88 lid 1 sub c BW. Indien deze toestemming ontbreekt, kan de echtgenoot of geregistreerd partner later de borg vernietigen, waardoor de schuldeiser geen verhaal kan halen op de borg, en dus met lege handen komt te staan.
Kortom, het is belangrijk om te weten met wat voor soort borgtocht u te maken heeft. Dan pas kunt u bepalen aan welke vereisten deze moet voldoen.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of heeft u advies nodig met betrekking tot een borgtocht? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij helpen u graag. Stuur hiervoor een e-mail of bel met 040-2180515.