Als een organisatie (geheel of gedeeltelijk) wordt overgenomen door een andere partij, kan er sprake zijn van overgang van onderneming. Of er sprake is van een overgang van onderneming, is afhankelijk van de economische eenheid dat wordt overgedragen en het behoud van de identiteit van de oude organisatie. Hierop zal in dit artikel niet nader worden ingegaan.
Het uitgangspunt bij een overgang van onderneming is dat de nieuwe werkgever de werknemers van de overgenomen organisatie moet overnemen. Er ontstaat van rechtswege een arbeidsverhouding met de overnemende partij. Met andere woorden, de huidige arbeidsovereenkomst(en) van de medewerker(s) gaan over naar de nieuwe organisatie waardoor de arbeidsrelatie zoals die bij de overgenomen organisatie bestond in dezelfde hoedanigheid wordt voortgezet door de nieuwe werkgever.
Voorgaande betekent ook dat de arbeidsvoorwaarden gelijk blijven. Alle rechten en verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst gaan van rechtswege over op de verkrijger (de nieuwe werkgever). Bovendien mag de nieuwe werkgever op grond van de wet de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen wegens de overgang van onderneming. Overgang van onderneming is namelijk geen reden om de arbeidsovereenkomst met een medewerker te beëindigen.
Uit voorgaande blijkt dat een werknemer wordt beschermd tegen een wijziging van de arbeidsvoorwaarden of tegen ontslag bij een overgang van onderneming. Het uitgangspunt is immers dat een werknemer niet de dupe mag worden van een dergelijke overgang.
Doch, kan, nadat de overgang van onderneming heeft plaatsgevonden, de situatie ontstaan dat de nieuwe werkgever teveel personeel in dienst heeft waardoor de behoefte van personeel kan afnemen. Denk hierbij aan een slechte financiële situatie, werk/omzetvermindering, organisatorische veranderingen en/of beëindiging van (een deel van) de bedrijfsactiviteiten Op grond van een bedrijfseconomische noodzaak kan er dan alsnog een ontslag voor (een van) de medewerkers volgen. Indien een werkgever zich genoodzaakt ziet om op grond van bovenstaande reden personeel te ontslaan, dient hij een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV.
Heeft u vragen of wenst u vrijblijvende informatie over dit artikel, neem dan gerust contact op met mw. mr. Judith van Berlo via het e-mailadres: judith@lamerstielemans.nl of via het telefoonnummer 040-2180515.