Bestuurder, wees voorzichtig met uw e-mail bestanden!
De curator en het opvragen van e-mailbestanden van de bestuurder van een failliete vennootschap.
Een curator wilde inzage in de e-mail bestanden van bestuurders van een failliete vennootschap, die op de mailserver stonden van de niet failliete moedervennootschap.
De curator stelde dat de e-mails van de bestuurders werden gebruikt in hun hoedanigheid van bestuurders van de failliete vennootschap. De e-mails behoorden daarmee, volgens de curator, toe aan de administratie van de failliete vennootschap.
De curator is met zijn vordering naar de rechtbank gestapt welke op 10 juli 2019 heeft geoordeeld over dit geschil.
Wat zegt de wet
Na zijn benoeming dient een curator alles in het werk te stellen de administratie en andere informatie veilig te stellen voor zijn onderzoek (art. 92 Fw). Ook digitale bestanden.
De bestuurders zijn verplicht alle relevante informatie aan de curator te verstrekken (art. 105 Fw).
Verweer bestuurder tegen claim curator
De bestuurders probeerden zich te verweren door te stellen dat de inzage in hun e-mails een ongeoorloofde inmenging van het privéleven is (art. 8 EVRM) en schending van het briefgeheim (art. 13 Grondwet) .
De rechtbank besluit
De curator mag ten behoeve van de betalingen van de schuldeisers post openen en inbreuk plegen op het briefgeheim (Foxley/United Kingdom arrest, EHRM 20 september 2000, zaak 33274/96).
Wel dient de curator maatregelen te nemen om de inbreuk van het briefgeheim te beperken. De werking van dit arrest geldt volgens de rechtbank ook voor correspondentie via e-mail.
In dit geschil oordeelt de rechter dat de curator weliswaar recht heeft op inzage in de e-mail bestanden die staan op de mailserver van de niet failliete moeder, doch geen onbeperkte en onvoorwaardelijke inzage in de e-mailboxen toekomt.
Er zal onderscheid moeten worden gemaakt tussen privé e-mails en zakelijke e-mails.
Hiervoor moet een onafhankelijke deskundige, een accountant, onderzoeken welke e-mailberichten al dan niet privécorrespondentie zijn.
De curator heeft aldus recht op inzage in zakelijke e-mail bestanden, maar niet in privé e-mails.
Dit vonnis werd gewezen door de Rechtbank Oost-Brabant op 10 juli 2019 vindplaats: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2019:4091
Mocht u vragen hebben over faillissementen, bestuurdersaansprakelijkheid of surseance van betaling, neemt u dan contact op met Lamers Tielemans Advocaten op 040-2180515 of info@lamerstielemans.nl.
Onze specialisten helpen u graag verder.