Vaak krijgen onze arbeidsrechtspecialisten de vraag wat de precieze vereisten zijn om tot het geven van een rechtsgeldig ontslag op staande voet over te mogen gaan. Het is hierbij van belang te vermelden dat een ontslag op staande voet de ‘zwaarste’ vorm van ontslag is en er zodoende veel wettelijke vereisten een rol spelen. Dit gezien het ontslag op staande voet niet alleen voor een werkgever, maar ook voor een werknemer, ingrijpende gevolgen heeft.
Zo bestaat er immers doorgaans geen recht op een WW-uitkering wanneer een werknemer op staande voet is ontslagen. Tevens kan een ontslag op staande voet zowel door een werkgever als een werknemer worden ingeroepen. De vereisten voor een ontslag op staande voet zijn onder meer te vinden in artikel 677 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. De strekking van dit artikel is er niet in gelegen om een uitputtende opsomming te geven van de vereisten, maat ziet voornamelijk op het vermelden van de meest belangrijke vereisten.
Bij een ontslag op staande voet is het allereerst van belang dat er een dringende reden aanwezig is als bedoeld in de artikelen 678 en 679 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan diefstal en fraude, maar ook aan minder voorkomende gevallen als werkweigering en niet tijdige loonbetaling door de werkgever. Het aanwezig zijn van een dringende reden alleen is niet voldoende. Zo spreekt de wet van een ‘onverwijlde mededeling van die reden aan de wederpartij.’ Dit houdt in dat een werkgever aan de werknemer moet vermelden dat deze op staande voet is ontslagen en wat hiervan de reden is. Het onverwijlde zit verder niet alleen in de mededeling, maar ook in het daadwerkelijk geven van het ontslag. Een ontslag op staande voet voor iets dat een tijd geleden is gebeurd, is bijvoorbeeld geen geldige reden voor een ontslag op staande voet. Wel bestaat er voor de werkgever de mogelijkheid om de werknemer te schorsen omdat de werkgever nog verder onderzoek dient te verrichten. Ten slotte is het van belang dat de reden zorgvuldig is geformuleerd. Deze reden mag immers later niet meer worden aangepast of aangevuld.
Bij een ontslag op staande voet zal de werknemer doorgaans vernietiging inroepen wat vaak een procedure bij de rechter tot gevolg heeft. De rechter moet dan oordelen of er inderdaad een dringende reden aanwezig is, of deze onverwijld is medegedeeld en of het ontslag zodoende rechtsgeldig is gegeven.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag bij al uw arbeidsrechtelijke kwesties. Stuur hiervoor een e-mail naar max@lamerstielemans.nl of bel 0499-748 000.