In een rechtszaak d.d. 6 december 2016 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan over het nietig verklaren van een huwelijk. Nadat een vrouw van 70 jaar een relatie kreeg met een 15 jaar jongere man kwam deze twee weken na de eerste ontmoeting bij de vrouw inwonen. Enkele dagen later paste de vrouw haar levenstestament aan zodat haar dochter een volmacht verkreeg om zowel haar vermogensrechtelijke als niet-vermogensrechtelijke belangen te behartigen wanneer zij wilsonbekwaam mocht geraken.
Op 11 september 2015 werd de vrouw opgenomen in het ziekenhuis waar ze constateerde dat er bij de vrouw sprake is van langer bestaande cognitieve functiestoornissen in het kader van een dementie. Later die maand is het contact met haar dochters volledig verbroken. Omstreeks 16 november 2015 is de vrouw opnieuw naar de notaris gegaan, ditmaal om haar dochters volledig te onterven. Ook is die dag het huwelijk tussen de man en de vrouw voltrokken. Begin 2016 heeft de man een verklaring geschreven die de vrouw heeft ondertekend waarin zij de volmacht voor de oudste dochter intrekt. Niet veel later werd de vrouw dwalend in een kledingzaak aangetroffen alwaar zij op zoek was naar een dokter. Naar aanleiding hiervan heeft er een gesprek op het politie bureau plaatsgevonden waarbij meerdere partijen aanwezig waren, behalve de man en de vrouw.
Op 6 juni 2016 is de vrouw wederom in een verwarde toestand op straat gevonden waar omstanders haar naar het politiebureau hebben gebracht en zij door tussenkomst van de politie werd opgenomen in het ziekenhuis. Aldaar oordeelde een psychiater dat de vrouw een gevaar is voor haar zelf en dat zij zodoende opgenomen moet worden in een opvang. In september 2016 heeft de rechtbank een rapport ontvangen van een deskundige die uitgebreid op de ernst van de dementie van de vrouw is ingegaan.
Gezien het bovenstaande hebben de dochters zich tot de rechtbank gewend om het huwelijk te laten vernietigen. Naar aanleiding van de aangevoerde standpunten van alle partijen oordeelt de rechtbank dat er sprake is van hetgeen is bepaald in artikel 32 van Boek 1 van het Burgerlijk wetboek ‘een huwelijk mag niet worden aangegaan, wanneer de geestvermogens van een partij zodanig zijn gestoord, dat deze niet in staat is haar wil te bepalen of de betekenis van haar verklaring te begrijpen’. Naar aanleiding hiervan verklaart de rechtbank het op 16 november 2015 tussen de man en de vrouw aangegane huwelijk nietig.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag. Stuur hiervoor een e-mail naar rob@lamerstielemans.nl of bel met 0499-748 000