Elke huurder heeft recht op woongenot van de gehuurde woning.
Woongenot houdt in dat u ongestoord van uw huurwoning kunt genieten. Het kan echter zo zijn dat er zich omstandigheden voordoen waardoor uw woongenot wordt aangetast. U kunt dan aanspraak maken op een schadevergoeding voor uw gederfde woongenot. Hierbij worden een aantal dingen in aanmerking genomen.
Uitspraken van de rechter
De rechter heeft op 6 augustus 2021 uitspraak gedaan over de vraag of er schadevergoeding toegekend kan worden bij derving van het woongenot, ECLI:NL:RBAMS:2021:4076.
Deze zaak is aangespannen door een huurder die al jarenlang last had van stankoverlast. De problemen met de riolering zijn door huurder in 2015 al gemeld aan verhuurder. Uiteindelijk is de riolering pas in 2019 vervangen. Sinds 2015 heeft huurder dus ruim vier jaar moeten wachten op herstel van de gebreken aan de riolering. Verhuurder is daarmee tekortgeschoten in de nakoming van de huurovereenkomst. Deze heeft immers het gebrek aan de riolering jarenlang laten voortbestaan.
Tijdens de langdurige periode waarin er sprake was van stankoverlast, was er sprake van een substantiële derving van woongenot. Eiser heeft bijvoorbeeld jarenlang in de woonkamer geslapen als gevolg van de stank. Daarnaast heeft hij de afgelopen vijf jaar regelmatig ergens anders overnacht i.v.m. de ondraaglijke stankoverlast in zijn woning, deze werd namelijk in de nacht steeds erger. Er was in deze zaak dus sprake van een substantiële derving van het woongenot en een aantasting in zijn persoon als bedoeld in artikel 6:106 onder b Burgerlijk Wetboek (hierna: BW).
Er is sprake van een toerekenbare tekortkoming aan de zijde van verhuurder, omdat zij bekend was met het gebrek, maar niet meteen tot herstel is overgegaan. Hierdoor is de verhuurder schadeplichtig op grond van artikel 6:74 en 6:81 BW.
In een andere uitspraak van het Hof was ook sprake van een huurder welke was aangetast in zijn persoon als bedoeld in artikel 6:106 onder b BW, ECLI:NL:GHSHE:2013:3155. Door een tekortkoming was het woongenot van appellant ernstig en langdurig geschaad. Hiervoor werd een vergoeding van immateriële schade gerechtvaardigd geacht. Het hof heeft hier bepaald dat ernstige inbreuken op de persoonlijke levenssfeer een aantasting in de persoon in de zin van dat artikel kunnen opleveren. Een ernstige verstoring van de nachtrust is bijvoorbeeld aan te merken als een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en dus ook een aantasting in de persoon.
Derving woongenot
Wanneer er sprake is van derving van uw woongenot, is het dus mogelijk om een materiële- en/of immateriële schadevergoeding te vorderen.
Er kunnen zich verschillende omstandigheden voordoen waarbij derving van het woongenot kan worden aangenomen. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld sprake is van geluidsoverlast, stankoverlast of dat uw huurwoning gebreken heeft. Het is belangrijk om deze gebreken op tijd te melden bij de verhuurder. Zij zijn dan verplicht om deze gebreken aan de huurwoning te herstellen ex. artikel 7:206 BW.
Wanneer er gebreken zijn aan uw huurwoning, kunt u daarnaast ook aanspraak maken op huurvermindering ex. artikel 7:207 BW.
Heeft u als huurder derving van uw woongenot en vraagt u zich af wat u hiertegen kunt doen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor, stuur een e-mail naar info@lamerstielemans.nl of bel 040-218 05 15.