Werkgevers kampen momenteel met personeelstekorten. Potentiele medewerkers worden aangetrokken met hogere salarissen, bonussen en andere gunstige arbeidsvoorwaarden. De werkgever wil deze geworven medewerkers graag behouden en voorkomen dat zij bij een beter aanbod van de concurrent opnieuw overstappen.
De oplossing? Het concurrentiebeding.
De werknemer krijgt de arbeidsovereenkomst aangeboden en is blij met het hogere salaris en de gunstigere arbeidsvoorwaarden. De werknemer tekent dan ook de arbeidsovereenkomst. Op het concurrentiebeding slaat de werknemer weinig acht omdat het pas in de verre toekomst mogelijk van betekenis kan zijn. En dat is niet verstandig.
De werknemer heeft bijvoorbeeld een proeftijd. Binnen deze proeftijd blijkt er toch geen match te zijn met de werkgever en wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd. De werknemer heeft gelukkig al een ander aanbod van een concurrent en kan per direct starten, of toch niet?
Een concurrentiebeding is geldig indien het schriftelijk is overeengekomen met een meerderjarige werknemer, óók indien de inhoud daarvan onredelijk is door bijvoorbeeld de lange geldigheid van het beding of de korte duur van het dienstverband. Ingeval sprake is van een contract voor bepaalde tijd geldt als extra voorwaarde dat de noodzaak van het concurrentiebeding schriftelijk moet worden gemotiveerd in de arbeidsovereenkomst. Deze motivatie moet aan strenge eisen voldoen.
De geldigheid van het concurrentiebeding vervalt in beginsel niet door de beëindiging van het dienstverband, ook niet in de proeftijd. Een onredelijk maar geldig overeengekomen concurrentiebeding kan enkel worden gematigd door de rechter.
De werknemer kan na zijn proeftijdontslag dan ook niet in dienst treden bij een concurrent van de voormalige werkgever, althans de voormalige werkgever kan eventuele boetes opeisen en verzoeken de nieuwe werkzaamheden te staken. De werknemer zal – voor zover hij voldoet aan de voorwaarden – aanspraak moeten maken op een uitkering of op zoek moeten naar ander, niet concurrerend werk. Zeker wanneer een werknemer jarenlang dezelfde werkzaamheden heeft uitgevoerd, is dit niet altijd even makkelijk.
Het is als werknemer dan ook belangrijk om al bij de gevolgen en reikwijdte van de concurrentiebeding stil te staan op het moment van ondertekening van de arbeidsovereenkomst, en bijvoorbeeld te verzoeken dat het concurrentiebeding haar werking verliest indien het initiatief tot ontslag bij de werkgever ligt.
Ook bij beëindiging van het dienstverband met een vaststellingsovereenkomst, dus met wederzijds goedvinden, kunnen aanvullende afspraken worden gemaakt over het concurrentiebeding, zodat de werknemer ruimere mogelijkheden heeft een andere baan te vinden.
Heeft u als werknemer vragen over uw concurrentiebeding, wordt u door uw werkgever bijvoorbeeld aangesproken op overtreding van het concurrentiebeding of wilt u de rechter verzoeken uw concurrentiebeding te matigen?
Of wilt u als werkgever een concurrentiebeding laten opstellen of een voormalig werknemer aanspreken op overtreding van het concurrentiebeding? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar info@lamerstielemans.nl of bel 040-21 80 515.