Het plaatsen van een hyperlink naar een andere website is geen mededeling aan het publiek en aldus geen inbreuk op een auteursrecht
De wetgever heeft bepaald dat de maker van een auteursrechtelijk beschermd werk, bij een inbreuk hierop door een derde, hiertegen kan optreden.
Dat doet de auteursrechthebbende via de rechter waarbij hij, in tegenstelling tot een gewone civiele procedure, de volledige proceskosten kan claimen of indien hij verliest de volledige proceskosten van de gedaagde moet betalen.
Via het internet wordt er door nieuwssites en sociale media steeds meer doorverwezen naar andere sites via zogenaamde hyperlinks. Bijvoorbeeld de “klik hier” button.
U wordt dan doorgeleid naar een andere website waar al dan niet auteursrechtelijk beschermd werk van derden is te vinden (content). Dit kan gaan om foto’s, tekeningen, teksten uit boeken, formules etc…
De website die deze auteursrechtelijke beschermde content aanbiedt, maakt inbreuk op het auteursrecht en is hier aansprakelijk voor . Hoe zit het echter met een website die doorverwijst naar een website waar auteursrechtelijk beschermde werken op staan. Is deze daarvoor aansprakelijk?
In een rechtszaak die Sanoma uitgevers had aangespannen tegen de website GeenStijl (Telegraaf Media Groep) ging het over zo een hyperlink waar Geen Style doorverwees naar een website, die vrij toegankelijk was voor het publiek, waarop foto’s te bekijken waren van Britt Dekker gemaakt voor de Playboy welke een uitgave is van Sanoma.
De Hoge Raad heeft in deze zaak zogenaamde prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie.
Op 7 april 2016 heeft de Advocaat Generaal zijn advies hierover uitgebracht, welk advies meestal door het Hof van Justitie wordt gevolgd. De Hoge Raad neemt deze prejudiciële beslissing dan over voor haar arrest in Nederland.
De Advocaat Generaal vindt, het doorverwijzen naar een andere website die vrij toegankelijk is voor publiek waar auteursrecht beschermde werken zonder toestemming van de auteursrechthebbende zijn geplaats, geen handeling die een mededeling aan het publiek vormt (ex Artikel 3, lid 1, van richtlijn 2001/29/EG).
Het is op grond van bovenstaand artikel 3 lid 1 ook niet van belang dat degene die doorverwijst op de hoogte is of behoort te zijn van het ontbreken van toestemming van de auteursrechthebbende.
Een hyperlink naar een dergelijke site is aldus geen mededeling aan het publiek en aldus geen inbreuk op het auteursrecht.
Wordt vervolgd bij het Hof van Justitie en de Hoge Raad.
Heeft u vragen over een auteursrecht of ICT-recht? neem dan vrijblijvend contact op met mr. Dirk Lamers van Lamers Tielemans Advocaten Eindhoven voor meer informatie, zodat u weet waar u aan toe bent. Email naar dirk@lamerstielemans.nl of bel 040-2180515.