Voorafgaand aan het huwelijk of tijdens het huwelijk kunnen er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld. Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken tussen partners over de verdeling van bezittingen en inkomen. Partijen kunnen veel zaken regelen in de huwelijkse voorwaarden voor het geval zij uit elkaar door of voor het geval een van partijen overlijdt. In dit artikel zullen enkel voorbeelden van afspraken worden toegelicht.
Verrekenbeding
Er zijn twee verschillende vormen van een verrekenbeding, namelijk een periodiek verrekenbeding of een finaal verrekenbeding. Een finaal verrekenbeding houdt in dat aan het einde van het huwelijk verrekend wordt alsof er tussen partijen een gemeenschap van goederen heeft bestaan.
Een periodiek verrekenbeding houdt in dat partners het gespaarde inkomen dienen te verrekenen. Periodiek staat voor een termijn, bijvoorbeeld een jaar. Vaak vergeten partijen dit en dan dient alsnog bij de echtscheiding de gemeenschap als ware er een gemeenschap van goederen was te worden verrekend.
Als partijen in de huwelijkse voorwaarden verrekening overeenkomen houdt dit in dat de goederen op naam van de ene partij blijven, maar dat de waarde van het vermogensbestanddeel dient te worden verrekend.
Koude uitsluiting
Wanneer er sprake is van huwelijkse voorwaarden waarbij geen enkele gemeenschap van goederen bestaat en er geen verrekenbeding is opgenomen, wordt er gesproken van koude uitsluiting. Dit houdt in dat er bij de scheiding niets verrekend of verdeeld hoeft te worden. Dit geldt echter niet voor onroerende zaken, zoals een woning, die op naam van beide partijen staat of roerende zaken waarvan partijen kunnen aantonen dat deze van hen beiden zijn of waarbij dit is afgesproken.
Huwelijkse voorwaarden betreffen bijna altijd maatwerk. Heeft u een vraag over uw huwelijkse voorwaarden of wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze advocaten in Eindhoven. Stuur een e-mail naar rob@lamerstielemans.nl of bel naar 040 – 218 05 15.