Met de Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties) wenst de overheid een strikter onderscheid te maken tussen zelfstandigen en werknemers om op die manier de schijnzelfstandigheid terug te dringen. Het onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers is van belang voor de vraag of er sprake is van een inhoudings- en premieplicht voor de loonheffingen en verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen.
Als gevolg van de Wet DBA is de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) afgeschaft en vervangen door (model)overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of zijn beoordeeld. Voorheen konden zzp’ers middels een VAR-verklaring aantonen dat zij zelfstandig waren. Echter bleek het moeilijk te controleren of dat ook echt zo was als gevolg waarvan de zelfstandige een enorm risico liep wanneer bij controle bleek dat er toch sprake was van een dienstverband.
Met de invoering van de Wet DBA zijn zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verantwoordelijk voor de (arbeids)relatie die zij met elkaar aangaan. Dit betekent dat er, in het belang van beiden, kritisch naar deze relaties moet worden gekeken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben vanzelfsprekend graag vooraf duidelijkheid en zekerheid over de relatie die ze met elkaar aangaan. Waar dat voorheen kon met de VAR, kan dit nu niet meer.
Hoe dan wel? Hierover is nog veel onduidelijkheid en vanuit de praktijk zijn er vele zorgen geuit. Sinds de invoering van de Wet DBA zijn bedrijven minder geneigd om te werken met zelfstandigen, omdat ze bang zijn fouten te maken en naheffingen en/of boetes opgelegd te krijgen. Zzp’ers merken als gevolg van alle onduidelijkheid dat zij minder tot geen opdrachten meer krijgen.
Als reactie op deze onduidelijkheid en de (toenemende) onrust, heeft het kabinet de werking van de wet DBA tot in ieder geval 2018 uitgesteld. Dit betekent dat opdrachtgevers en zelfstandigen tot die tijd niet op hun onderlinge verhouding kunnen worden afgerekend. De Belastingdienst zal immers dit jaar en komend jaar geen boetes uitdelen of naheffingen opleggen, met een uitzondering voor de echte kwaadwilligen waarbij duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie bestaat en er dus duidelijk geen sprake is van een zzp’er.
Het is aldus de komende tijd nog afwachten hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. De komende tijd zal het kabinet aangrijpen om te zoeken naar oplossingen voor de knelpunten. Naar verwachting wordt er in april 2017 een voortgangsrapportage uitgebracht. Wij volgen het nieuws hieromtrent op de voet. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Judith van Berlo voor meer informatie. Stuur hiervoor een e-mail naar judith@lamerstielemans.nl of bel met 040-2180515.