In 2023 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden met betrekking tot het ouderlijk gezag.[1]
Deze wetswijziging houdt in dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners sinds 1 januari 2023 in beginsel van rechtswege gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen na erkenning van het kind door de vader.
Voorheen moesten de ouders, na erkenning van het kind door de vader, gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Met ingang van 1 januari 2023 is dit niet meer nodig, omdat de vader van rechtswege met de moeder het ouderlijk gezag zal verkrijgen indien het kind is erkend na 1 januari 2023. Het voorgaande is van toepassing bij ongehuwde en niet-geregistreerde partners. Indien de ouders gehuwd of geregistreerd partners zijn, oefenen de ouders al van rechtswege gezamenlijk het ouderlijk gezag uit.
Met de wetswijziging zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd. Allereerst kunnen op deze manier de belangen van het kind beter gewaarborgd worden. Het uitgangspunt is namelijk dat de ouders gezamenlijk het ouderlijk gezag over het kind uitoefenen. De niet met het gezag belaste ouder kan de rechter op grond van artikel 1:253c BW in dat kader verzoeken hem of haar met het ouderlijk gezag te belasten. Het verzoek wordt slechts afgewezen indien:
- Er een onaanvaardbaar risico is dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouders en niet te verwachten is dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zo komen, of
- Afwijzing anderszins in het belang van het kind noodzakelijk is.
Daarnaast wordt door de wetswijziging het onderscheid met betrekking tot het gezag tussen kinderen geboren uit gehuwde ouders en kinderen geboren uit ongehuwde ouders weggenomen. Zoals eerder aangegeven zijn gehuwde ouders of geregistreerd partners van rechtswege belast met gezamenlijk gezag. Aan dit ongerechtvaardigde onderscheid wordt met de wetswijziging een einde gemaakt.
Tot slot is het volgende van belang. Ondanks de wetswijziging kunnen ouders er alsnog voor kiezen dat enkel de moeder het gezag blijft uitoefenen. Ouders kunnen namelijk bij de erkenning bij de ambtenaar van de burgerlijke stand aangeven dat zij wensen dat de vader niet met het gezag zal worden belast. In sommige gevallen is dat wenselijker, omdat een van de ouders bijvoorbeeld in het buitenland woont en zodoende tal van praktische problemen worden voorkomen.
Heeft u een vraag over ouderlijk gezag of heeft u uw kind erkend voor 1 januari 2023 en wilt u ouderlijk gezag aanvragen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij helpen u graag. Stuur hiervoor een e-mail naar info@lamerstielemans.nl of bel naar 040 218 05 15.
[1] Wet gezamenlijk gezag bij erkenning kind.