Een domeinnaam kan voor een ondernemer een waardevol bezit zijn. Een betere Google Ranking (hogere notering in de zoekresultaten) en daarmee de vindbaarheid online. Of het gemak voor klanten om een eenvoudig webadres te onthouden in plaats van een ingewikkeld adres.
Een bekend domeinnaam of de domeinnaam van een bekend merk of fabrikant kan aantrekkelijk zijn om na te bootsen zeker wanneer de domeinnaam samenvalt of overeenkomt met de handelsnaam van de onderneming. Door bijvoorbeeld een vergelijkbaar domeinnaam te registreren kan geprofiteerd worden van de naamsbekendheid van een andere onderneming. Hiertegen kan de eerste ondernemer optreden zodat hij zijn waardevolle domeinnaam en handelsnaam en dito onderneming vrijwaart van profiteurs.
Ondanks dat een domeinnaam van grote waarde kan zijn voor een onderneming wordt het bezit van een domeinnaam toch niet altijd als een vermogensrecht opgemerkt. Een reden is omdat de wet niet expliciet voorziet in het bezit of overdracht van een domeinnaam.
De voor Nederland belangrijke .nl domeinnamen worden beheerd door het SIDN (www.sidn.nl). Het SIDN registreert .nl domeinnamen en kan deze ook overdragen. Na overdracht moeten de DNS-servers worden aangepast zodat de nieuwe verwijzing correct verwerkt wordt wanneer men het domeinnaam intoetst in een browser. DNS staat overigens voor Domain Name Server. Dat zijn computers die een webadres dat bestaat uit letters en cijfers (de domeinnaam) vertaalt naar een ip-adres dat bestaat uit enkel cijfers (bijv. 192.168.0.1).
Het doet zich voor dat een concurrent een domeinnaam registreert die lijkt op een bestaand domeinnaam. Een voorbeeld is www.beautypartner.nl en het latere www.beautypartners.nl. Het verschil is de toevoeging van de letter ‘s’.
De eigenaar van het eerder geregistreerde www.beautypartner.nl beklaagd zich erover dat een concurrent dezelfde goederen aan dezelfde personen aanbiedt door gebruik te maken van een domeinnaam die nagenoeg gelijk is aan haar eigen domeinnaam. Deze frustratie kan gelukkig met een korte juridische procedure snel verholpen worden mits men de spelregels kent en correct toepast.
Het Hof Den Bosch heeft namelijk de spelregels uiteengezet voor het opkomen tegen een (nieuwe) concurrent die profiteert van een ouder domeinnaam c.q. handelsnaam. Van belang is dat de domeinnaam overeenkomst met de handelsnaam van de ondernemer. Bij voorkeur wordt het handelsnaam geregistreerd in het Handelsregister van de kvk (www.kvk.nl).
Voor een succesvolle juridische procedure dient ten eerste de domeinnaam toegang te geven tot een actieve website. Slapend gebruik van een domeinnaam zonder daaraan gekoppeld een website kan namelijk wel als hinderlijk worden ervaren, maar is in Nederland nog niet onrechtmatig. Zie ook de vele ‘squatters’ of ‘domainkapers’ (wiki).
Vervolgens moet sprake zijn van een website die als ondernemingsactiviteit wordt gebruikt binnen de onderneming van de concurrent. Bijvoorbeeld het aanbieden van producten of om contactgegevens beschikbaar te stellen voor klanten. De domeinnaam moet voorts de ondernemer stoffelijk voordeel verschaffen. Dat betekent dat de domeinnaam bijdraagt aan het generen van omzet voor de ondernemer. Het is ook mogelijk dat de domeinnaam voor anderen waardevol is waardoor de waarde van de domeinnaam een activa vormt op de balans die kan stijgen en daardoor voordeel oplevert.
Op de website die door de domeinnaam ontsloten wordt moet de aangeboden ‘handel’ vergelijkbaar zijn met de eigen producten. Bovendien moet hetzelfde publiek worden aangesproken of bediend. Dat houdt in zoverre in dat een Nederlandstalige website – met producten of diensten die aangeboden worden binnen het gehele Nederlands grondgebied – het gehele Nederlandse volk aanspreekt als haar publiek.
Als de website van de concurrent met een gelijkend domeinnaam dezelfde producten aan dezelfde personen aanbiedt, kan bij het publiek verwarring ontstaan. De verwarring hoeft niet feitelijk bewezen te worden als maar sprake is van ‘het duchten van verwarring’. Des te kleiner de verschillen tussen de twee handelsnamen, des te groter er verwarring is te duchten. Het gebruik van dezelfde stilistische kenmerken of vergelijkbare logo’s in dezelfde kleuren e.d. kan bijdragen aan de conclusie dat sprake kan zijn van verwarring bij het publiek.
De eigen domeinnaam en handelsnaam van de ondernemer mag niet beschrijvend van aard zijn. Als de naam de goederen of diensten beschrijft, dan is het recht om op te komen tegen profiteurs beperkt. Bovendien moet de handelsnaam onderscheidend zijn en daarmee dus ook de domeinnaam. Een generieke naam geniet minder bescherming dan een naam die apart is ten opzichte van andere (handels)namen.
Tot slot is het, mits voldaan aan alle vereisten, mogelijk om conservatoir beslag tot afgifte (leveringsbeslag) te leggen op een domeinnaam omdat de domeinnaam de ondernemer stoffelijk voordeel verschaft, gebruikt wordt in het kader van ondernemingsactiviteiten en overdraagbaar is.
Dit houdt in dat de concurrent gedwongen wordt de domeinnaam over te dragen aan de ondernemer die daartoe verzocht heeft.
Mocht u geconfronteerd worden met een concurrent die een domeinnaam is gaan gebruiken waar uw onderneming last van ondervindt of wordt u aangesproken voor het gebruik van uw domeinnaam? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de advocaten van Lamers Tielemans Advocaten. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn. Na een snelle inschatting van de situatie weet u wat mogelijk is en wat de kosten zullen zijn. Wij zijn bereikbaar op info@lamerstielemans.nl of 040 – 2180 515 / 0499 – 748 000.