Niet alleen bij de ‘zwarte pieten discussie’ wordt regelmatig een, al dan niet tevergeefs, beroep op discriminatie gedaan. Ook bij een sollicitatieprocedure kunnen (afgewezen) kandidaten van mening zijn dat zij gediscrimineerd worden. Doorgaans stellen zij dat de toekomstige werkgever in strijd heeft gehandeld met artikel één van de Grondwet, welk artikel als volgt luidt:
“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
Dit zogenoemde gelijkheidsbeginsel vindt haar verdere uitwerking in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. De bepalingen uit deze wet stellen grenzen aan wat een werkgever als functievereisten op mag nemen in de vacaturetekst. Verboden is het bijvoorbeeld om, zonder nadere onderbouwing, een leeftijdseis op te nemen in de vacaturetekst of een uitdrukkelijke voorkeur op te nemen voor een bepaald geslacht. Dit gelijkheidsbeginsel reikt echter nog verder. Ook tijdens de selectieprocedure zelf mag de werkgever niet discrimineren.
Indien een sollicitant van mening is dat deze is gediscrimineerd kan deze zich wenden tot het College van de Rechten van de Mens. Uit eerdere uitspraken van dit college volgt dat de beoordeling erg casuïstisch is en er zodoende geen harde stelregels kunnen worden gegeven. Voor werkgevers is het goed om bedacht te zijn op mogelijke discriminatiegronden, zowel tijdens de sollicitatieprocedure als bij het opstellen van de vacaturetekst.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag bij al uw arbeidsrechtelijke kwesties. Stuur hiervoor een e-mail naar max@lamerstielemans.nl of bel met 0499-748 000.