Inleiding
In geval van een consumentenkoop biedt de wet bijzondere bescherming aan de koper/consument. Het is echter denkbaar dat u bijvoorbeeld kozijnen of een keuken koopt en deze door de verkoper laat installeren in de vorm van een overeenkomst van aanneming. Hoe zit het in dat geval met de consumentenbescherming? Hierover leest u meer in dit artikel.
Consumentenkoop
Indien een koper die niet handelt binnen de uitoefening van beroep of bedrijf een roerende zaak koopt van een verkoper die wel handelt binnen de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, is sprake van een consumentenkoop (artikel 7:5 lid 1 BW). Hierbij moet gedacht worden aan iemand die niet bedrijfsmatig kozijnen, een mobiele telefoon of een keuken koopt van een (internet)winkel.
Ten aanzien van overeenkomsten tussen bedrijven of consumenten onderling, hebben partijen een aanzienlijke mate van vrijheid over hetgeen zij in de overeenkomst op wensen te nemen. Dit ligt anders indien sprake is van een consumentenkoop. In artikel 7:6 lid 1 BW bepaalt de wet dat niet ten nadele van een consument kan worden afgeweken van enkele regels die tot doel hebben om consumenten te beschermen.
Hieronder volgen enkele voorbeelden van regels die tot doel hebben om de consument in een consumentenkoop meer bescherming te bieden.
- Wordt een aankoop bezorgd aan een consument? In dat geval rust het risico voor de verzending op de verkoper totdat de koper de zaak heeft ontvangen. Dit wordt anders indien de koper een manier van vervoer wenst die niet door de verkoper wordt aangeboden.
- Beantwoordt de zaak niet aan de overeenkomst? Doet zich binnen zes maanden na aflevering van de zaak een gebrek voor, dan wordt vermoed dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt. Door dit vermoeden is de verkoper verplicht om te bewijzen dat de zaak wel aan de overeenkomst beantwoordt.
- Heeft de verkoper een installatie onbehoorlijk uitgevoerd? Indien de verkoper onder de overeenkomst verplicht is om een zaak te installeren en deze installatie is ondeugdelijk, dan wordt dit gezien als een zaak die niet aan de overeenkomst beantwoord. Hierdoor geldt het vermoeden uit het vorige onderdeel.
- De afgeleverde zaak beantwoordt niet, maar de verkoper weigert herstel? Indien de verkoper is aangemaand tot herstel, maar hier niet binnen redelijke termijn gevolg aan geeft, dan heeft de consument het recht de zaak op kosten van de verkoper door een derde te laten herstellen.
Overeenkomst van aanneming
Indien iemand (opdrachtgever) een overeenkomst sluit met een aannemer voor het tot stand brengen en leveren van een werk van stoffelijke aard tegen betaling, dan is sprake van een overeenkomst van aanneming (artikel 7:750 lid 1 BW). Hierbij moet worden gedacht aan het maken en aanbrengen van kozijnen in een woning of het maken en installeren van een kast of keuken.
Hoewel de wet vanaf artikel 7:750 BW enkele bijzondere regels kent ter zake van een overeenkomst van aanneming, wordt in principe niet dezelfde bescherming geboden als in geval van een consumentenkoop. Hierdoor kan de vraag rijzen welke regels van toepassing zijn indien een consument opdracht geeft aan een aannemer tot het maken en installeren van enkele kozijnen in zijn woning. Een dergelijke opdracht beantwoordt namelijk zowel aan de overeenkomst van aanneming als aan de consumentenkoop. Hetzelfde geldt voor het maken en installeren van een keuken.
Geldt in dergelijke gevallen consumentenbescherming of is dit voorbehouden aan de klassieke gevallen waarin een consument reeds tot stand gebrachte zaken koopt?
Gemengde overeenkomst
Op eerste gezicht kan het antwoord worden gevonden in artikel 6:215 BW. Hier bepaalt de wet dat de regels van beide soorten overeenkomsten van toepassing zijn indien een overeenkomst voldoet aan meer dan één wettelijke definitie. Wat nu als de regels van de ene soort overeenkomst meer bescherming bieden dan de andere? In dat geval kunnen de regels moeilijk naast elkaar bestaan.
In geval van een consumentenkoop die tevens voldoet aan de definitie van een overeenkomst van aanneming geeft de wet een uitkomst op ons probleem. In artikel 7:5 lid 4 BW is geregeld dat in een dergelijk geval de regels van beide soorten overeenkomsten van toepassing zijn, echter dat bij strijdigheid de regels omtrent consumentenkoop voor gaan. Dit neemt met zich mee, dat de overeenkomst waarbij een aannemer een keuken tot stand brengt en deze installeert bij een partij die als consument kwalificeert, moet voldoen aan de regels voor een consumentenkoop.
Door middel van artikel 7:5 BW heeft de Nederlandse wetgever invulling gegeven aan de richtlijn van de Europese Unie omtrent garanties voor consumptiegoederen. Het doel van deze richtlijn is om de positie van consumenten te verbeteren.
Conclusie
Indien iemand die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf een roerende zaak koopt van een verkoper die wel in de uitoefening van beroep of bedrijf handelt, dan is sprake van een consumentenkoop. Op dergelijke overeenkomsten zijn regels van toepassing die bijzondere bescherming bieden aan consumenten. Dezelfde bescherming wordt geboden aan degene die opdracht geeft aan een bedrijf om een roerende zaak te maken en te laten installeren. Daardoor zal degene die beroepsmatig kozijnen of keukens maakt en installeert zich ervan bewust moeten zijn dat, in geval van een gebrek, op hem of haar de bewijslast rust voor het al dan niet volgens overeenkomst zijn van de afgeleverde zaak.
Twijfelt u over de precieze rechten die aan u als consument toekomen of over de beste handelswijze die u als ondernemer kunt aanwenden richting een consument, neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor.