Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, beter bekent als het CBR, kan aan een betrokkene verschillende maatregelen opleggen. U komt dat in de zogenaamde vorderingsprocedure van het CBR terecht. De vorderingsprocedure start met een mededeling van de politie.
De mededeling
De politie doet een mededeling aan het CBR indien het vermoeden bestaat de betrokkene niet langer beschikt over de rijvaardigheid dan wel over de lichamelijke of geestelijke geschiktheid die vereist is voor het besturen van een motorrijtuigen. De politie toetst het concrete geval aan de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid 2011. Daarbij heeft de politie ook de mogelijkheid om het rijbewijs in bepaalde gevallen in te vorderen. In dit geval is de betrokkene gedurende de vorderingsprocedure het rijbewijs kwijt. Veelal volgt er na een mededeling van het CBR een maatregel. Deze maatregel kan naast een eventuele strafrechtelijke sanctie worden opgelegd.
De maatregelen
Het CBR heeft diverse maatregelen die aan een betrokkene kan worden opgelegd:
Daarnaast kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard als gevolg van een onderzoek naar de rijvaardigheid en geschiktheid. Daarbij kan het rijbewijs ook ongeldig worden verklaard, indien u niet voldoende medewerking verleent aan de opgelegde maatregel. Het is daarom altijd verstandig om medewerking te verlenen aan de CBR-maatregel.
Rechtsmiddelen tegen een CBR-maatregel
De betrokkene kan tegen de opgelegde maatregel bezwaar en beroep instellen. De vorderingsprocedure is door de wetgever echter zo in elkaar gezet dat slechts een klein aantal verweren kansrijk is tegen de CBR-maatregel. Het CBR hoeft bijvoorbeeld geen rekening te houden met persoonlijke omstandigheden van de betrokkene. Ook kan het CBR de betrokkene een maatregel opleggen, ondanks dat er nooit een strafrechtelijke sanctie volgt.
U kunt succesvol verweer voeren indien u ten onrechte bent aangemerkt als bestuurder of als er fouten zijn gemaakt door de politie of het CBR. In dit kader is het altijd verstandig om een advocaat te laten kijken naar de CBR-maatregel die u is opgelegd. Een advocaat kan snel zien welke verweermogelijkheden in uw geval kan worden ingezet.
Heeft u een advocaat nodig die u kan adviseren over uw rechtspositie of die u kan bijstaan in een bezwaar- en beroepsprocedure? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij helpen u graag. Stuur hiervoor een e-mail of bel met 040 – 21 80 515.