Aankondiging van bestuursdwang? Last onder dwangsom? Een aantal tips voor een positieve afloop.
Bestuursdwang is in de kern een instrument tegen een vermeende illegale situatie. Wanneer een bestuursorgaan van mening is dat burgers of ondernemingen bepaalde overheidsregels overtreden, kan er worden opgetreden en kan het bestuursorgaan bestuursdwang opleggen. Wanneer bestuursdwang dreigt, is het verstandig om als volgt te handelen.
Het voorkomen van de toepassing van bestuursdwang is verstandiger, dan enkel het verzet tegen het standpunt van de gemeente of het bestuursorgaan dat de situatie illegaal is.
Bestuursdwang in de vorm van een last onder dwangsom vraagt om actie. Na de begunstigingstermijn kan de dwangsom immers automatisch verbeurd worden.
Wij raden u daarom aan om als volgt te handelen indien u met bestuursdwang en/of een dwangsom wordt geconfronteerd:
- beëindig de vermeende illegale situatie (bijvoorbeeld het beëindigen van kamerverhuur);
- vraag een vergunning aan (bijvoorbeeld een omzettingsvergunning van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte);
- maak vervolgens bezwaar en vraag om uitstel van de tenuitvoerlegging dan wel een verruiming van de begunstigingstermijn.
Wij zijn ons ervan bewust dat de eerste stap, te weten de beëindiging van de situatie, wellicht moeilijk realiseerbaar of zeer onwenselijk is. In dergelijke gevallen, is het vragen om een voorlopige voorziening, een soort kort geding, de beste optie.
Tevens is het in sommige gevallen mogelijk om in overleg met het bestuursorgaan (bijv. het College van B&W) te treden om de werking van het bestreden besluit (bestuursdwang) uit te laten stellen.
Wordt u geconfronteerd met bestuursdwang of verbeurt u binnenkort dwangsommen, neem dan contact met ons kantoor op. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden en bepalen aan de hand daarvan een strategie die past bij uw specifieke geval. U kunt een e-mail richten aan info@lamerstielemans.nl. Wilt u liever bellen? Dan kunt u ons bereiken op het nummer: 040 21 80 515.