In Nederland kennen we het beginsel van contractsvrijheid. Dit wil zeggen dat partijen zelf mogen weten of zij een overeenkomst aangaan en zo ja, met welke inhoud. Partijen bepalen aldus zelf welke afspraken zij met elkaar maken en waar men elkaar aan wil houden. Bovendien zijn overeenkomsten vormvrij, tenzij de wet anders bepaalt. Een overeenkomst kan in beginsel dus zowel mondeling als schriftelijk worden aangegaan.
In sommige situaties kunt u zich voorstellen dat een mondelinge overeenkomst volstaat. Voor bijvoorbeeld kleine dagelijkse aankopen is het overbodig en vooral belastend om iedere keer een schriftelijke overeenkomst aan te gaan. Echter, in meer gevallen dan u denkt, is het wel van groot belang om overeenkomsten op schrift te stellen. Denk hierbij aan arbeidsovereenkomsten, huur- en koopovereenkomsten. De belangen hierbij zijn immers vaak groot.
Hoe een overeenkomst eruit moet zien en wat er allemaal in moet staan, is afhankelijk van het soort overeenkomst en hangt af van de aard van de afspraken. Wat verwachten partijen van elkaar en wat moet er (over en weer) worden nagekomen? Het is raadzaam om dergelijke afspraken vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst. Sowieso wordt u dan als het ware gedwongen om goed over de te maken afspraken na te denken en voorts levert een schriftelijke overeenkomst bewijs van hetgeen er tussen partijen is overeengekomen.
In de praktijk maken wij met regelmaat mee dat er geen of geen goede schriftelijke overeenkomst aan de relatie (rechtsverhouding) tussen partijen ten grondslag ligt. Veel afspraken worden mondeling gemaakt op basis van goed vertrouwen. U werkt bijvoorbeeld al jaren samen met de ander of de andere partij is een familielid of goede bekende van u. Heel vaak gaan samenwerkingen en/of het nakoming van afspraken natuurlijk ook goed, echter wanneer het fout gaat biedt een goede schriftelijke overeenkomst uitkomst. Een goede schriftelijke overeenkomst kan partijen ertoe bewegen om de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk na te komen en bovendien kan een schriftelijke overeenkomst eventueel in een later stadium gebruikt worden in de rechtbank om de wederpartij via de rechter tot nakoming te dwingen.
Wij adviseren u dan ook om uw contracten altijd te laten opstellen door specialisten doch deze in ieder geval door een specialist te laten beoordelen. Uw risico’s kunnen alsdan zo goed als mogelijk worden ingeperkt. Wij helpen u graag bij het opmaken of beoordelen van allerhande overeenkomsten. Ook het opstellen van modelovereenkomsten behoort tot de mogelijkheden. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met mw. mr. Judith van Berlo. U kunt een e-mail sturen aan judith@lamerstielemans.nl of bel met 040-2180515.