Wanneer een werkgever en een werknemer een punt achter hun samenwerking willen zetten, wordt er vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd). De reden dat hiervoor vaak wordt gekozen, is gelegen in het feit dat de werkgever zo een kostbare procedure wordt bespaard en dat de werknemer zijn recht op een eventuele WW-uitkering van het UWV-Werkbedrijf behoudt.
Sinds de wijziging van het arbeidsrecht van 1 juli 2015 is er in deze situaties een bedenktermijn ingesteld welke impliceert dat de werknemer gedurende 14 dagen het recht heeft om terug te komen op zijn akkoord met de vaststellingsovereenkomst. Echter is gebleken dat er zowel bij werkgevers als bij werknemers vaak nog onduidelijk bestaat over wanneer de bedenktermijn precies ingaat.
Voor de beantwoording van deze vraag wordt aansluiting gezocht bij een uitspraak van de Kantonrechter te Rotterdam van februari dit jaar (ECLI:NL:RBROT:2016:996). In deze zaak was op een bepaald moment overeenstemming bereikt over een vaststellingsovereenkomst. De advocaat van de werknemer bevestigde later per e-mail dat de beëindigingsovereenkomst ‘akkoord’ was. De vaststellingsovereenkomst werd echter pas vijf dagen later ondertekend. Binnen 14 dagen na de daadwerkelijke ondertekening beriep de werknemer zich op de bedenktermijn. De werkgever stelde echter dat dit te laat was aangezien er vijf dagen eerder reeds overeenstemming was bereikt en zodoende was de werknemer te laat, aldus de werkgever.
De kantonrechter was echter van mening dat het moment van ondertekening door de werknemer moet worden aangemerkt als het tijdstip waarop overeenstemming is bereikt. Voor de praktijk is dit een belangrijk punt, aangezien in vaststellingsovereenkomsten momenteel vaak uitsluitend de datum van het bereiken van overeenstemming wordt opgenomen, en niet de datum waarop ondertekend is. Zeker is in ieder geval dat de datum van ondertekening voortaan bepalend is voor het tijdstip waarop de bedenktermijn begint te lopen. Zodoende speelt de datum van ondertekening een grotere rol binnen het nieuwe arbeidsrecht dan voorheen het geval was.
Heeft u vragen over voorgaand artikel of anderszins? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Lamers Tielemans Advocaten voor meer informatie. Wij ondersteunen u graag bij al uw arbeidsrechtelijke kwesties. Stuur hiervoor een e-mail naar max@lamerstielemans.nl of bel 0499-748 000