Inleiding
Heeft u een idee waarmee u de markt wil veroveren? Het begin van een onderneming is voornamelijk investeren. Het is heel begrijpelijk dat een beginnende ondernemer met name oog heeft voor zijn product of dienst en minder aandacht heeft voor het juridische aspect. Echter, een startende ondernemer kan baat hebben bij een goed juridisch advies bij de lancering van zijn idee. Voordat u aan de slag kunt, dient u een ondernemingsvorm te kiezen die bij uw onderneming past. Vervolgens is het onvermijdelijk om overeenkomsten te sluiten waarbij goede afspraken dienen te worden gemaakt en u zich tevens aan alle wet- en regelgeving dient te houden. We nemen dit graag voor u uit handen.
Ondernemingsvormen
Een start-up, zoals een nieuwe onderneming ook wel wordt genoemd, kan worden vormgegeven in verschillende ondernemingsvormen. De belangrijkste zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma en de besloten vennootschap. Indien u kiest voor de eenmanszaak of VOF is de ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van de onderneming. Daartegenover staat dat de ondernemer gebruik kan maken van bepaalde fiscale aftrekposten. De besloten vennootschap kent deze aftrekposten niet, maar de bestuurder is in beginsel niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Daarnaast dient de ondernemer te voldoen aan de wettelijke oprichtingsvereisten, te beginnen met een notariële akte met daarin de statuten.
Concrete afspraken
Om ook daadwerkelijk te kunnen starten met de onderneming is het van belang dat er concrete afspraken worden gemaakt met bijvoorbeeld leveranciers, mogelijke investeerders maar ook uw klanten. Goede overeenkomsten vormen de basis en zorgen ervoor dat mogelijke problemen worden voorkomen. Algemene voorwaarden vormen een aanvulling op de overeenkomst, maar dienen te voldoen aan voorwaarden die de wet daaraan stelt. Indien u hieraan niet voldoet loopt u het risico dat de algemene voorwaarden buiten toepassing worden verklaard.
Bijzondere bedrijfsactiviteiten
Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten waar de onderneming zich op richt, kunnen er tevens andere belangrijke aspecten een rol spelen. U kunt uw innovatieve idee bijvoorbeeld laten vastleggen, zodat u beschermd wordt tegen een inbreuk op uw intellectueel eigendomsrecht. Daarnaast kunt u wellicht te maken krijgen met specifieke wetgeving die van toepassing is op de branche waarin uw onderneming opereert. Denk bijvoorbeeld aan werktijden en rusttijden in de vervoerssector, de regelgeving bij de verkoop op afstand waarmee webwinkels te maken hebben, normen waaraan artsen, accountants en advocaten zich dienen te houden.
Conclusie
Een ondernemer in spé wordt overspoeld door keuzes die in het licht van de geldende wetgeving zouden moeten worden genomen. Een goed juridisch advies voorkomt dat een ondernemer later wordt geconfronteerd met een verkeerde (juridische) keuze, soms met enorme consequenties.
Heeft u de ambitie om uw idee op de markt te brengen, dan voorzien we u graag van advies om een goede start te kunnen maken. Het advies bestaat uiteraard uit alle specifieke juridische aspecten die op uw onderneming van toepassing zijn, maar we denken ook graag mee over strategische keuzes. Heeft u interesse in een hoogstaand betaalbaar juridisch advies? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor! Stuur hiervoor een e-mail naar kim@lamerstielemans.nl of bel naar 040-2180515.
Bent u inmiddels al ondernemer, maar wilt u er zeker van zijn dat uw overeenkomsten en andere zaken voldoen aan alle wet- en regelgeving of mogelijk kunnen worden verbeterd? Ook dan staan we u graag vrijblijvend te woord.