Op 30 januari 2024 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven een uitspraak gewezen over de toelaatbaarheid van een termijnoverschrijding bij het indienen van beroep- en bezwaarschriften.
Een bezwaar- of beroepschrift moet binnen de in de wet daarvoor gestelde termijn worden ingediend. Deze termijn bedraagt meestal 6 weken, al zijn er ook bezwaar- en beroepschriften waarvoor een andere, vaak kortere, termijn wordt gehanteerd.
Deze termijnen betreffen zogenaamde ‘harde termijnen’, wordt een beroep- of bezwaarschrift na het verstrijken van de wettelijke termijn ingediend dan volgt in de regel niet-ontvankelijkheid en wordt het beroep of bezwaar niet inhoudelijk behandeld.
In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt een uitzondering gemaakt voor verschoonbare termijnoverschrijdingen. Op grond van artikel 6:11 Awb is hiervan sprake indien redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de indiener in verzuim is. Tot voor kort was hiervan niet snel sprake. Een belangrijk argument hiervoor is natuurlijk de rechtszekerheid. Dit leidde echter ook tot schrijnende gevallen.
Het College heeft nu overwogen dat er meer ruimte moet zijn voor maatwerk en er meer dient te worden gekeken naar de bijzondere omstandigheden van de indiener, waarbij het zowel kan gaan om persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte of ongeval, maar ook om externe omstandigheden zoals overmacht. Ook wanneer sprake is van een geringe verwijtbaarheid kan een termijnoverschrijding nog verschoonbaar zijn, mits de termijnoverschrijding niet aan de indiener kan worden toegerekend. Omstandigheden die daarin meespelen zijn:
- De hoedanigheid van de indiener;
- De wijze waarop de indiener is georganiseerd;
- De mate van deskundigheid en professionaliteit van de indiener;
- De omvang van de termijnoverschrijding.
Het Collega merkt op dat wanneer er geen belangen van derden betrokken zijn bij de besluitvorming er meer ruimte zal zijn om een termijnoverschrijding verschoonbaar te achten. Rechtszekerheid speelt bij dergelijke besluiten een minder grote rol.
Een termijnoverschrijding die op grond van bovengenoemde omstandigheden verschoonbaar moeten worden geacht, is dit enkel indien het beroep- of bezwaarschrift na de termijnoverschrijding alsnog zo spoedig als mogelijk is ingediend. Indien de indiener na het verstrijken van de termijn of kort voor het verstrijken daarvan pas bekend wordt met een besluit en hiervan ook niet eerder kennis had kunnen nemen, wordt aangenomen dat de indiener niet te laat is met het indienen van het beroep- of bezwaarschrift indien hij dit alsnog doet binnen de daarvoor gestelde wettelijke termijn die dan begint te lopen vanaf het moment dat de indiener bekend is geworden met het besluit. Voor termijnen van 2 weken of minder geldt dit niet en dient te rechter te beoordelen wat ‘spoedig genoeg’ is.
Wanneer u zich hebt laten bijstaan door een professioneel rechtshulpverlener bij het indienen van uw bezwaar- of beroepschrift verandert er niets. U kunt zich dan niet beroepen op de verruiming van de verschoonbaarheid die in de uitspraak is aangenomen. Gezien voorgaande zal de uitspraak vooral impact hebben voor particulieren of kleine ondernemers die zich niet hebben laten bijstaan door een advocaat of jurist.
Is uw beroep- of bezwaarschrift niet ontvankelijk verklaard omdat het niet tijdig is ingediend en bent u van mening dat de termijnoverschrijding verschoonbaar is, neem dan contact op met een van onze medewerkers.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Heeft u een besluit ontvangen waartegen u beroep of bezwaar wilt indienen, neem dan direct contact op zodat wij u kunnen bijstaan en de juiste termijnen in acht kunnen nemen.
U kunt ons per e-mail bereiken via info@lamerstielemans.nl. Ook kunt u natuurlijk bellen met 040-2180515. Wij helpen u graag verder.