Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft op 21 december 2017 (ECLI:NL:GHSHE:2017:5869) een uitspraak gedaan welke gaat over het beëindigen van het gezamenlijk gezag.
In onderhavig geval ging het om het volgende. Het huwelijk van partijen is op 11 februari 2014 ontbonden. Uit dit huwelijk zijn twee minderjarige kinderen geboren. De moeder heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend tot het wijzigen van het gezamenlijk gezag in eenhoofdig gezag. Dit verzoek is door de rechtbank afgewezen. Vervolgens is de moeder hiertegen in hoger beroep gekomen.
In hoger beroep heeft de moeder aangevoerd dat het in het belang van de kinderen is dat zij met het eenhoofdig gezag wordt belast. De man en de vrouw zijn namelijk al een aantal jaren niet in staat om samen op een positieve wijze invulling te geven aan de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag. De moeder is van mening dat de rechtbank ten onrechte niet heeft meegewogen dat het huwelijk van partijen zich heeft gekenmerkt door geweld van de vader richting de moeder. De moeder is bang voor de vader. De moeder voelt zich niet meer in staat met de vader te communiceren.
Naast de verstoorde verhouding tussen partijen en het ontbreken van communicatie tussen partijen, heeft de vader geen zicht op de ontwikkeling van de kinderen. De vader heeft sinds oktober 2014 geen contact meer met de kinderen gehad. De vader heeft ook geen enkele betrokkenheid getoond omtrent de ontwikkeling van de kinderen. Hij informeert niet naar de kinderen bij de moeder, de school of instanties.
Het niet hebben van enig zicht op de ontwikkeling van de kinderen maakt dat het nemen van adequate beslissingen omtrent de kinderen moeilijk of zelfs onmogelijk wordt. De moeder zal daardoor problemen blijven ondervinden bij beslissingen die zij ten aanzien van de kinderen moet nemen en waarvoor medewerking van de vader noodzakelijk is. Tevens houdt de vader zich onbereikbaar voor de moeder. De moeder ondervindt tot op heden problemen bij de uitvoering van het gezamenlijk gezag. In eerste aanleg heeft de moeder al uitdrukkelijk aangegeven dat de paspoorten van de kinderen zijn verlopen en dat er nieuwe paspoorten moeten worden aangevraagd. De vader is echter onbereikbaar voor de aanvraag van de paspoorten van de kinderen.
Uit het bovenstaande volgt dat de vader al jarenlang geen feitelijke uitvoering meer geeft aan het gezag. De moeder stelt dat er een onaanvaardbaar risico is dat de kinderen klem of verloren zullen raken als het gezamenlijk gezag gehandhaafd blijft. De moeder ziet geen enkele reden om aan te nemen dat hierin binnen afzienbare tijd voldoende verbetering zal komen. De moeder is van mening dat wijziging van het gezag in het belang van de kinderen noodzakelijk is.
Overweging van het hof
Het Gerechtshof geeft aan dat voor gezamenlijk gezag vereist is dat de ouders in staat zijn tot een behoorlijke gezamenlijke gezagsuitoefening en dat zij beslissingen omtrent de kinderen in gezamenlijk overleg kunnen nemen. Het ontbreken van een goede communicatie tussen de ouders brengt niet zonder meer met zich dat in het belang van de kinderen het gezag aan één van de ouders moet worden toegekend.
In onderhavig geval stelt het Gerechthof vast dat er al lange tijd geen sprake meer is van een behoorlijke gezamenlijke gezagsuitoefening door partijen. Daarbij geeft het hof aan dat de vader zich onbereikbaar houdt voor de moeder waar het gaat om het nemen van gezags-beslissingen met betrekking tot de kinderen. De moeder beschikt niet over het feitelijke verblijfadres en/of telefoonnummer van de vader. De moeder is hierdoor al langere tijd niet in staat om nieuwe paspoorten voor de kinderen aan te vragen. Het hof stelt vast dat de moeder door de houding van de vader wordt gehinderd in het nemen van de noodzakelijke gezags-beslissingen omtrent de kinderen.
Tevens wordt de gezamenlijke gezagsuitoefening ernstig bemoeilijkt door de verstandhouding tussen partijen. De moeder heeft ter zitting in hoger beroep verklaard bang te zijn voor de vader gelet op het geweld dat hij tijdens het huwelijk en ook daarna jegens haar heeft gepleegd. De moeder heeft aangevoerd dat ook de angst voor de vader een belemmering vormt om met hem in overleg te treden over beslissingen aangaande de kinderen.
Overigens is uit de overgelegde stukken en het verhandelde ter zitting in hoger beroep gebleken dat de vader sinds oktober 2014 geen enkel contact meer met de kinderen heeft gehad en sindsdien ook geen betrokkenheid en interesse meer heeft getoond jegens de kinderen. Zoals de moeder heeft aangegeven informeert de vader niet bij de moeder, de school of andere instanties naar het welzijn van de kinderen, terwijl de vader weet waar de moeder woont en welke school de kinderen bezoeken.
Kortom is het hof van oordeel dat de vader niet in staat is om op verantwoorde wijze beslissingen van enig belang over de kinderen te nemen die aansluiten bij hun ontwikkeling. Het hof is het dus niet eens met de rechtbank. Het beëindigen van het gezamenlijk gezag van partijen is volgens het hof noodzakelijk in het belang van de kinderen. De moeder wordt voortaan alleen met het gezag belast.
Heeft u vragen over het wijzigen van het ouderlijk gezag of heeft u andere vragen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Lamers Tielemans Advocaten Eindhoven. Stuur een e-mail naar rob@lamerstielemans.nl of bel naar 040 218 05 15.